DS:Koliko još propalih pokušaja?

imagePropao je još jedan pokušaj prodaje Doma vojske. Još jednom se pokazalo da je cela ideja o prodaji jednog od najlepših gradskih zdanja bila besmislena. Koliko je još propalih pokušaja potrebno da bi gradska vlast shvatila da je donela pogrešnu odluku?

Izbori se bliže, a rezultati četvorogodišnje vlasti su mršavi. Bilo je potrebno smisliti nešto što će građanima zamazati oči i stvoriti privid o rastu i razvoju Valjeva. Kako novih investicija i priliva novca sa strane u naš grad nema, nervozno se počelo sa prodajom gradske imovine i zaduživanjem da bi se samo započela izgradnja nove Hale sportova, a bez jasne ideje kako obezbediti novac za završetak radova. Podsećamo da bi grad tako uspeo da prikupi manje od polovine sredstava potrebnih za izgradnju Hale sportova. Kako nabaviti ostatak gradski oci nemaju jasnu ideju. Možda čekaju da dobiju sedmicu na lotou. Nadleža ministarstva su našoj gradskoj vlasti jasno stavila do znanja da na novac iz republičkog budžeta ne mogu da računaju i da valjevska Hala sportova za njih nije prioritet.

Istini za volju, Hala sportova teško da može da bude prioritet i za građane Valjeva. Bilo bi lepo da naš grad ima takav objekat, ali je u situaciji u kojoj se nalazimo to nepotreban luksuz. Grad mora da se okrene ka održivim projektima koji će doneti nove prihode i zaposliti građane. Samo tako je moguće u godinama koje dolaze obezbediti i dovoljno sredstava za novu Halu sportova. Podsećamo da su neki od najvažnijih gradskih objekata izgrađeni u vreme kada je Valjevo imalo jaku privredu. To je recept koji bi trebalo da sledimo i sada.

Demokratska stranka je na prošloj sednici Skupštine grada predložila da se odustane od prodaje Doma vojske i zaduživanja za izgradnju Hale sportova, jer to smatramo lošim potezima. Vladajuća većina je te predloge odbila. Smatramo da grad ne bi smeo da otuđi tako značajan objekat, jer on predstavlja jedan od gradskih simbola. Takođe, ne bi trebalo da se zadužuje za projekat koji neće doneti nova radna mesta i nove prihode, već će gradskom budžetu doneti nove izdatke kroz troškove održavanja. Koliki su ti troškovi to niko ne zna, jer nije urađena nikakva prethodna studija izvodljivosti, što je samo još jedan pokazatelj neozbiljnosti gradskih vlasti.

Umesto toga predlažemo finansiranje nekoliko pravih razvojnih projekata koji bi doveli do otvaranja radnih mesta i povraćaja uloženog novca u gradski budžet. Demokratska stranka je u svom programskom dokumentu „Novi valjevski lokal-patriotizam“ iz 2014. godine predložila upravo takve projekte.

 

.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.