Kad nestane prodavnica

imageJedan naš sugrađanin je kupio akumulator za svoje vozilo u prodavnici Battery Store doo, Knez Mihailova 79, ali je sprava ubrzo prestala da radi – pokvarila se. Čovek reklamira neispravnost, prodavac to prihvati, izda mu potvrdu da je akumulator preuzeo i obeća opravku ili zamenu za 45 dana(?).

Mnogo je to vremena za čekanje jer čovek ima posla, a vozilo mu stoji. Više puta je pokušao da se pozivom na ostavljeni broj mobilnog telefona obavesti o sudbini svog akumulatora, no odziva nije bilo. Ode on na lice mesta kad tamo, prodavnice nema, nestala. Lokal oglašen za izdavanje a o prethodnom zakupcu nema nikakvih podataka – ni da je promenio adresu, ni da je prestao sa radom. Čovek se zbunjen i zabrinut obrati za pomoć Udruženju valjevskih potrošača, jer je u pitanju suma od 17.000 dinara koliko je platio robu, plus šteta koju trpi ne koristeći svoje vozilo.
Uz pomoć Agencije za privredne registre (APR) i njenog Internet portala utvrđeno je da firma Battery Store doo u Valjevu postoji od februara 2014. god., da vrši prodaju i servisiranje akumulatora na području Grada i okoline, te da ju je osnovao jedan naš sugrađanin.
Zbog prekida svakog oblika komunikacije sa firmom i njenim osnivačem, koji je istovremeno prodavac i serviser, oštećenom potrošaču je preporučeno da podnese tužbu protiv firme kao pravnog lica sa kojim je zaključio ugovor o prodaji i da zahteva naknadu materijalne i nematerijalne štete sudskim putem. Jeste to dug i mukotrpan put do pravde i obeštećenja, ali drugog legalnog načina u ovom slučaju nema. Postupak je još uvek u toku.
U praksi zaštite prava i interesa potrošača ovaj slučaj je jedinstven i može da posluži kao pouka drugim potrošačima, tim pre što je najverovatnije više naših sugrađana kupilo akumulator u toj prodavnici.
Građani treba da znaju svoja sledeća potrošačka prava:
• kad se nesaobraznost (neispravnost) kupljenog proizvoda pojavi u roku od 6 meseci, potrošač ima pravo da bira između zahteva da bude obeštećen zamenom za ispravan proizvod ili da izjavi raskid ugovora, odnosno da zahteva povraćaj ukupno uplaćenog novca najkasnije u roku od 3 dana;
• opravka neispravnog proizvoda moguća je samo uz izričitu saglasnost potrošača datu u pisanoj formi. Ali, kada potrošač prihvati predlog prodavca da kvar otkloni opravkom, treba znati da rok za rešavanje reklamacije ne može biti duži od 15 dana, odnosno 30 dana za tehničku robu i nameštaj. Rok od 45 dana koji je prihvatio naš sugrađanin nikako ne dolazi u obzir;
• Zakon o zaštiti potrošača obavezuje trgovce na malo da vode urednu evidenciju podnetih reklamacija i da potrošaču izda potvrdu, odnosno da mu saopšti broj pod kojim je ona zavedena. Trgovac koji to ne čini, sumnjiv je u pogledu dobrih namera prema svojim kupcima.

Na ovom primeru očigledno je da prosečnom potrošaču nije lako da se sam zaštiti od nepoštene poslovne prakse trgovaca koji su joj skloni, i da najefikasniju pomoć u zaštiti svojih prava može da očekuje od udruženja koja su za to i osnovana.
Dragan D. Popović
Udruženje VAPOT

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.