I u Valjevu višak u prosveti

imageMinistarstvo prosvete objavilo je na svom sajtu liste tehnoloških viškova i zaposlenih sa nepotpunom radnom normom . Po ovom spisku u Valjevu 25 zaposlenih u prosveti je višak , a čak blizu 300 zaposlenih nema punu radnu normu.

Ministarstvo prosvete krenulo je u ozbiljnu reviziju zaposlenih u ovom sektoru i po najavama liste koje su objavlčjene na sajtu miistarstva biće neprestano ažurirane. Iako teško ko može da rezume podatke koji se pojavljuju u javnosti o tome koliki su viškovi , a kolike potrebe sve Školske uprave bile su dužne da ministarstvu dostave spiskove nakon analiza koje su uradjene.
Na sajtu ministarstva kada je u pitanju Valjevo gotovo da nema škole bilo gradske ili seoske koja nema radnike sa nepotpunom normom pa ih je u ukupnom broju blizu 300. Za popunjavanje norme mogu konkurisati širom Srbije pa se može desiti da i iz drugih gradova podjedanko konkurišu u Valjevu. Dok god škole imaju ovakve zaposlene sa manjak fonda ili tehnološkim viškom oni ne mogu da primaju novozaposlene izuzev po posebnom poslu do dva meseca što praktično znači da dva meseca zaposlenja nisu zagarntovana već da po završenom poslu ostaju bez radnog mesta.
Dok škole muku muče da popune fond časova kako se ne bi stvorio veći višak zaposlenih , istovremeno u školama postoje i tehnološki viškovi već sada.
Kada su u pitanju osnovne škole višak je pet radnika dok u srednjim školama ima 20 zaposlenih koji su tehnološki višak od čega je najveći broj u Ekonomskoj školi čak 12 radnika. U ministarstvu ističu da zaposlenima koji se nađu na ovoj listi ne prestaje radni odnos, već imaju prednost prilikom zapošljavanja u drugim školama te i da se časovi na određeno smatraju slobodnim časovima i da njih prvo treba da dobiju zaposleni sa liste tehnoloških viškova. Najveća odgovornost pritom je na direktorima koji moraju ažurirati liste i voditi računa o zapošljavanju odnosno popunjavanju slobodnih radnih mesta ukoliko ih ima. Tehnološki viškovi imaju praktično septembar i oktobar da pronadju novo radno mesto pri čemu imaju prvenstvo u zapošlajvanju jer će se u ovim mesecima znati i koliko radnika odlazi u penziju.
Po prvim informacijama tehnološki viškovi primaju platu dok se „ne snađu”, , a ukoliko se to ne dogodi, biće im ponuđene otpremnine, što će sindikat takođe nastojati da prolongira kod prosvetnih vlasti.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.