Završena akcija prolećnog (ra)spremanja Valjeva

imageTradicionalna velika akcija „Prolećno (ra)spremanje Valjeva” u organizaciji JKP “„Vidrak”, počela je simbolično 22. aprila na Dan planete Zemlje, a završila se 3. jula, uručivanjem nagrada pobednicima konkursa za najlepše dvorište i balkon našeg grada.

Ukupno je tokom ove dvoipomesečne akcije akcije uklonjeno oko 800 kubnih metara smeća. U najgorem stanju bili su rečni tokovi čemu su doprinele poplava koje su nas zadesile prošle godine. Tako da su na samom početku čišćena korita reke Gradac, Obnice, Jablanice i Ljubostinje.
U sklopu čišćenja deponija, uklonjena je divlja deponija u Petnici, očišćene su šume u Belom polju, Rađevu selu, Jasenici, zatim putni pravci ka Brankovini, Leliću, Dičibarama. Sređen je i turistički centar same Brankovine, kao i brojne parcele koje se nalaze u privatnom vlasništvu i čije su gazde dale saglasnost.
Kada je reč o divljim deponijama, koje su prijavljivali sami naši sugrađani, direktor JKP „Vidrak“ Đorđe Milanović kaže da ih nije bilo puno i da je sa njih u proseku uklanjano oko 5 kubika smeća, ali je bitno istaći da je odziv građana bio itekako zadovoljavajući, jer su bili revnosni i redovno prijavljivali smetlišta na dežurni telefon.
U sklopu Prolećnog umivanja bilo je prano nekoliko lokacija koje ne spadaju u redovno održavanje. Reč je uglavnom o parking prostorima u stambenim naseljima. Sprovedeno je i vanredno košenje zelenih površina, u kojem su pored radnika „Vidraka“ učestvovali i radnici „Erozije” i firme „Mičelini”. Tako su sređene i zarasle travnate parcele u Petnici i prostor oko tamošnje mesne zajednice. Zatim Petničko jezero i parcela zvana „jezero”, kao i dvorište bolnice, prostor oko VI osnovne škole i obdaništa u Brđanima, potom parcela na kojoj se nalaze temelji buduće/nove Hale sportova i jedan deo pružnog zemljišta je takođe vanredno košen.

image Na putnom pravcu Valjevo – Poćuta, tačnije od Sedlara ka Poćuti, postavljeni su po prvi put kontejneri, jer ta deonica puta uopšte nije u sistemu izđubravanje. Na toj lokaciji se redovno novopostavljeni kontejneri prazne dva puta nedeljno. U planu je i povećanje broja kontejnera na putnom pravcu Valjevo – Brankovina, jer se prilikom čišćenja tog terena uvidela neophodnost i potreba za postavljanjem više mini kontejnera na spornim mestima.
Direktor Milanović ističe da nije bilo predviđeno da akcija Prolećnog (ra)spremanja bude samo puko čišćenje divljih deponija, koje se standardno pojavljuju kao problem svake godine. Zato su bile organizovane brojne edukativne radionice, kao i rad sa decom u osnovnim školama. „Želeli smo da uradimo i nešto što će biti društveno odgovorno”, naglašava Milanović. Prikupljana je polovna odeća i obuća u specijano postavljenim kontejnerima na više lokacija u Valjevu, gde su naši surađani svoje nošene stvari donirali u dobrotorne svrhe. Ta akacija pobrala je samo reči hvale u javnosti, a organizacija „Caritas” se pobrinula da prikupljene stvari budu podeljene i dopremljene onima kojima su najpotrebnije.
U okviru prolećnog ulepšavanja grada ofarbama je ograda O.Š. „Nada Purić”. Sponzor je bila privatna firma „Moler”, koja je donirala boju. Preduzeće „Erozija” doniralo je 100 sadnica listopadnog drveća i četinara, koje su posađene u dvorištima valjevskih i seoskih osnovnih škola škola. Svojim kapacitetima firma „DES” uradila je jedan deo fasade na zgradi ovdašnje Muzičke škole, a sav neophodan material obezbedilo je preduzeće „Orhideja”.
Ono što Milanović ističe delom kao nespeh je to da je bilo nemoguće ukloniti, odnosno prekrečiti sve grafite po gradu. On podseća da nije urađeno farbanje ograde terena fudbalskog kluba „Junior” u Novom naselju, za koga je takođe „Orhideja” donirala potreban materijal, ali da će i to uskoro biti obavljeno i to u saradnji sa valjevskim istraživačima.

image Na Dan planete Zemlje bila je upriličena likovna izložba valjevskih mališana pod nazivom „Sve boje planete moje” u holu Centra za kulturu, gde su mogli da se pogledaju svi radovi učesnika konkursa i gde su najboljima dodeljene nagrade. Takođe su bili proglašeni i nagrađeni najuspešniji na literarnom konkursu, koji je bio raspisan takođe na temu očuvanja planete. Na sceni Centra za kulturu odigrana je predstava „Cvet koji će spasiti svet”, u kojoj su Vila Cveta, čuvar šumskog sveta i devojčica Ružica, koja inače uopšte ne mari za ekologiju, podsetile decu grada Valjeva zašto je važno voleti i čuvati našu planetu Zemlju. U tom istom danu u kojem se slavila priroda, u kojem se svake godine ističe da čovek nije i ne traba da bude vladar sveta, učenici Srednje muzičke škole „Živorad Grbić” uz podršku polaznika dramske sekcije Poljoprivredne škole, izveli su program „Muzika u cveću” u prelepom ambijentu dvorišta Poljoprivredne škole.
Kao što rekosmo na početku, akciju je uspešno organizovalo JKP „Vidrak”, kojem su u svemu ovome nesebično pomagali brojni „saveznici u borbi protiv otpada”, a to su… Moramo ih nabrojati i tako ima izreći veliku zahvalnost: Gradska uprava, Odeljenje za inspekcijske poslove, Komunalna policija, Odeljenje za društvene delatnosti, JKP „Vodovod”, „Erozija”, Društvo istraživača „Vladimir Mandić Manda”, EKOD „Gradac”, Ribolovački klub „Kolubara”, Udruženje „Dobri ljudi”, „Caritas”, Centar za kulturu, Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović”, Muzička škola „Živorad Grbić”, Poljoprivredna škola, Vojska Srbije, Kazneno popravni zavod Valjevo, VIPOS, Univerzitet Singidunum, „Una Mega Shop”, „Mičelini”, „Moler”, „Orhideja”, „DES”!

M.P.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.