Maloletni silovatelji ipak u pritvoru

imageViši sud u Valjevu je na zahtev Tužilaštva odredio pritvor dvojici maloletnika N. B. (17) i I. M. (17) iz Valjeva koji se sumnjiče da su u noći između 21. i 22. jula silovali takođe maloletnu devojčicu (17) sa Uba.

Oni su nakon privođenja i saslušanja u prisustvu roditelja i socijalnog radnika, kada ih je policija iste noći identifikovala, pušteni da se brane sa slobode. Posle sinoćnog hapšenja, maloletnicima kojima se na teret stavlja krivično delo obljube nad nemoćnim licem, određen je pritvor do 30 dana.
Iako je iz višeg tužilaštva prvo saopšteno da nije bilo zakonskih uslova za traženje privtora, jer navodno ne postoji bojazan od ponavljanja istog dela, kao i uticaja na svedoke pošto S. K. i osumnjičeni maloletnici ne žive u istom mestu, tužilaštvo je sada, očigledno posle burnog reagovanja javnosti, “promenilo ploču”.
Naime, kako je preneo Tanjug, tužilaštvo je obrazložilo da je za N. B. i I. M. određen pritvor “zbog postojanja opasnosti da će uticati na svedoke i saučesnike, kao i zbog uznemirenja javnosti”. Tužilaštvo dvojicu maloletnika tereti i da su isto krivično delo izvršili u pokušaju, “jer su podstrekavali još jednog maloletnika Ž.V. da takođe siluje devojčicu, što im nije pošlo za rukom”.
Delo za koje se sumnjiče valjevski srednjoškolci kvalifikovano je kao obljubu nad nemoćnim licem, pošto S. K. usled psihičke i fizičke nemogućnosti nije bila sposobna da pruža otpor. Za to delo, kao i za silovanje, zaprećena je kazna od pet do 15 godina zatvora.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.