Svetski geolozi i studenti borave u Valjevu

imageU Valjevu od danas borave učesnici projekta ”Procena oštećenja infrastrukture u poplavama u BiH i Srbiji u maju 2014. godine”, finansiranog od strane SEG (Svetska asocijacija geofizičara) i njihovog programa “Geolozi bez granica”.

Narednih sedam dana će 15 studenata i osam eskperata iz devet zemalja (Japana, Australije, SAD, Švedske, Italije, Nemačke, Holandije, Rusije, Bosne i Hercegovine i Srbije) raditi na lokaciji klizišta u Ulici Ive Andrića (stari Šabački put). Obaviće se geotehnička istraživanja i monitoring i daće predlog mera sanacije ovog velikog i zahtevnog klizišta.

U projektu će učestvovati prof. dr Snežana Komatina, predsednica Asocijacije geofizičara i ekologa Srbije, Koja Suto, direktor organizacije Tera Australis Geofizika i vodeći predstavnik programa „Geolozi bez granica“, Takao Aizava, generalni menadžer SEG (Svetska asocijacija geofizičara) i Džun Sugavara, glavni geotehnički inženjer u Vorli Parsons Konsaltingu, koji će biti zadužen da predloži konkretne mere za sanaciju.

Valjevo je jedini grad u Srbiji gde će se sprovoditi ovaj projekat, a nakon Valjeva, učesnici idu u Brčko i u Čelić u BiH.

Učesnike projekta danas su primili predstavnici grada Valjeva gradonačelnik Stanko Terzić i zamenik gradonačelnika Žarko Kovač, koji su se zahvalili na značajnom poslu koji će uraditi u Valjevu. Sa učesnicima će sarađivati geolog Miodrag Vujić, iz JP „Direkcija za urbanizam, građevinsko zemljište, puteve i izgradnju Valjeva“. On će ih upoznati sa problemima klizišta u Valjevu i razmotriti mogućnosti dalje saradnje i mogućnosti konkurisanja kod međunarodnih organizacija za sanaciju klizišta.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.