Stabilnost u režimu restrikcija vode

image„Vodovod „ Valjevo danas saopštio da je došlo do normalizacije u vodosnadevanju te da je na osnovu uradjenih analiza u toku jučerašnjeg dana danas već moguće sam sistem restrikcija drugačije urediti. „Imamo veliki problem u Beloševcu gde neko od potrošača povlači velike količine vode i stoga je režim za Beloševac nešto drugačiji. Nastojaćemo da otkrijemo ko je sporni potrošač“reko je Djordje Pavlović direktor „Vodovoda“. Voda je ispravna za piće, potvrdila je načelnik sanitarne inspekcije Branka Miholjčić.

„ Mi smo već prošle godine shvatili da postoji problem u cevovodu od izvorišta Paklje do PPV Pećina . Taj cevovod pretio je da ugrozi vodosnabdevanje grada za jedan duži vremenski period . Zaključili smo da je krajnje vreme da se izvrši rekonstrukcija. Daleko bi veći problem imali nego što postoji ovih dana. Prva dva dana su nam bila udarna i uspeli smo da situaciju stavimo pod kontrolu. Sa Gradca dobijamno 260 l/s i dali smo objašnjenja ko u gradu neće ostati bez vode Opšta bolnica, KPZ, jedan deo gradske zone , niski deo Petog puka „, kaže Pavlović koji napominje da se situacija sa potrošnjom značajno stabilizovala i ponovo uputio apel gradjanima da se što racionalnije koristi voda po pristizanju.
Pavlović je podsetio da su u gradu rasporedjene cisterne za vodu ukupno 21 cisterna.
„Sada smo pustili desnu stranu Kolubare izuzev CS bair. Imamo problem u Beloševcu gde je juče po puštanju vode zabeleženo neverovatno povlačenje vode . Neki potrošač povlači velike količine i moramo ustanoviti o kome se radi. Kritični su Novo naselje , visoke zone Petog puka , Užička ulica gde su restrikcije trajale duže i nekima od njih voda je jutros puštena“, kaže Pavlović .

image Na danaašnjoj konferenciji za novinare moglo se čuti da je rekonstrukcija cevovoda bila posao koji je bio neodložan kako bi se sprečile havarije velikih razmera.
Restrikcija i dalje ima , ali će ih po rečima Pavlovića biti daleko manje nego prethodna dva dana . „ Imamo stabilnost u prilivu vode i rezervoaru tako da je situacija drugačija i možemo da donosimo fleksibilnije odluke po pitanju isključenja. Uključili smo desnu obalu Kolubare , trenutno je nemaju u Beloševcu, visokim zonama Petog puka i CS Bair . Ali mora se znati da kada kažemo da je nešto pušteno , ne stiže voda do svih u isto vreme niti svima biva isključena u isto vreme. Kada damo obaveštenje proći će neko vreme do dobijanja vode ili nejenog nestanka. Potrebno je vreme da se cevovod napuni i isprazni“, kaže Pavlović.
Na pitzanje Vamedie da li je moguiće da je došlo do propusta u obaveštavanju i samom organizovanju Pavlović kaže da će nakon završenih radfova biti predati izveštaji o radu svih struktura i svako ko nije radio svoj posao moraće da snosi odgovornost za to.
Da je voda bezbedna za piće potvrdila je Branka Miholjčić. „ Valjevo se snabdeva sa tri izvora , analiza pokazuje da je voda promenljiva odnosno različite mutnoće. Pogotovo reka Gradac koja je rečna voda i zna se šta nosi. Valjevo ima Paklje koje u potpunosti odgovaraju standardima vodosnabdevanja i ta voda se lakše preradjuje , manje je mutnoće. I to izvorište je vrlo važno. Cilj rekonstrukcije je da obezbedi vodu visokog kvaliteta za Valjevo. Mi smo u prethodnom periodu znali za to. Pravili smo procenu kada će biti rekonstrukcija radjena. Najpogodnija se učinila polovina maja medjutim prošle godine smo imali poplavu u maju i rekonstrukcija je pomerena za jun. Radila se procena rizika . Svi važni objekti su uzeti u razmatranje. Trenutno sve škole imaju cisterne izuzev druge i sedme škole , ali svako ko je tražio dodatno vodu , vodu je i dobio“, kaže Miholjčić.
Ona napominje da je preporuka da se po pristizanju vode ona najpre koristi kao tehnička pa potom da se predje na konzumiranje.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.