Rad TO Valjevo mora ozbiljno da se popravi

imageGrad Valjevo postigao je dogovor sa Eparhijom o korišćenju jedne prostorije parohijskog doma na Divčibarama za potrebe TO Valjevo. Iako je direktorka TO Dragica Čanković za pad turističke posete Valjevu okrivila vremensku nepogodu prošle godine zamenik gradonačelnika Žarko Kovač nije bio zadovoljan njihovim radom pogotovo u pogledu Divčibara.

Gradsko veće je usvojilo program poslovanja TO Valjevo za 2014. godinu za koju direktorka Dragica Čanković navodi da je bila teška . „ Naš rad je bio usmeren u pravcu racionalnog poslovanja s obzirom na izuzetno otežane uslove prošle godine.Kretali smo se u predvidjenim budžetskim okvirima koji su projektovani na bazi ušteda. Najviše smo isticali Grad Valjevo i ponudu namenju ekskluzivnom i verskom turizmu. Po podacima Eparhije preko 50 000 turista je posetilo naše manastire , a kulturno istorijski kompleks u Brankovini posetilo je oko 19 000 turista.Po podacima Zavoda za statistiku u prošloj godini Grad Valjevo posetilo je 27 000 turista koji su ostvarili 90 000 noćenja“, rekla ja Čankovićeva.
U prošloj godini TO Valjevo iz budžeta grada za svoj rad dobila je 8 963 494 dinara dok je iz sopstvenih sredstava obezbedila 896 383 dinara. Po izveštaju ova TO ostvarila je i suficit na kraju godine od 127 897 dinara.
Čankovićeva je članove Veća informisala o teškoj situaciji na Divčibarama sobzirom da TO nema prostorije na ovoj planini i nema dovoljan broj zaposlenih.
Da je Grad svestan činjenice da TO ima problema u funkcionisanju na Divčibarama potvrdio je gradonačelnik Stanko Terzić koji je ujedno i obavestio javnost da je sa Eparhijom valjevskom postignut dogovor o korišćenju jedne prostorije u njihovom Domu za ove namene.
Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač s druge strane uputio je kritiku TO-ji da je morala biti mnogo inventivnija u rešavanju tog prolema. „ Smatram da je dužnost jedne ovakve Organizacije ne da ona uočava propuste u svom radu već da daje predloge za prevazilaženje tih propusta.Mi nemamo neke komparativne prednosti u odnosu na Srbiju . Imamo Divčibare i Brankovinu i tu mislim da rad TO nije dobro organizovan. Tačnije nije organizovan nikako. i to se mora značajno popraviti u narednom periodu . Nije tu dovoljno reći , mi nemamo ništa na Divčibarama . Pa što nemate? Ko Vama to brani? Što niste iznajmili prostorije? Pa niste vi ostali bez sredstava ili usamljeni zaboravljeni nekako nego Vam grad pruža svaku vrstu podrške . To se očekuje od svakog preduzeća da daje predloge“, rekao je Kovač.
Istovremeno Kovač je informisao članove Veća da su u toku pregovori kako bi Divčibare dobile status turističkog centra. „ Donošenjem novog plana i mogućnošću da se neki od zemljišta i objekata otudje i da se ta sredstva stvae u funkcviju izgradnje. Tamo nema parkinga nema saobraćajnice, ništa. Očito mi moramo da se tome posvetimo jer ovo preduzeće to ne može to je očito. Isto i u Brankovini rad mora biti drugačije organizovan. Nema ni govora o tome da neznamo kako ćemo sad da rešimo problem Divčibara. Rešite svoj status. Ma ne , nego ćemo tako svakog dana nekog gore da vozimo i vraćamo. Molim , vas rešite taj svoj status. Zamislite kad bi neko drugi tako to pričao“, bio je decidan Kovač.
Po njegovom mišljenju posebna pažnja mora se posvetiti razvoju verskog turizma i u tom kontekstu rad TO može dati svoj doprinos. „ Rad TO do kraja godine mora biti značajno popravljen i mi smo tu da pomognemo. Značajno popravljen“, zaključio je Kovač.

S.V.

 

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.