Akademici u Petnici

imageGrupa članova SANU,juče je boravila  u organizovanoj poseti IS Petnica.

SANU je, kako je podsetio direktor Petnice Vigor Majić, bila značajan činilac za osnivanje Istraživačke stanice, jer je nekadašnji predsednik akademije Pavle Savić predložio da centar za praksu i istraživanja studenata obavezno bude van Beograda, pa je potom grupa akademika prvi put posetila Petnicu. Tačno 25 godina kasnije, predvođena doskorašnjim predsednikom SANU Nikolom Hajdinom, grupa akademika bila je ponovo u prilici da razgovara sa mladim istraživačima i potencijalnim naslednicima u svetu nauke.
 „Članstvo u akademiji jeste privilegija i počast jer vas biraju oni koji su to već postali, ali to nije nagrada za životno delo, pošto SANU vodi politiku da u nju budu primani ljudi koji su i dalje u dobrim godinama za naučni i pedagoški rad – objasnio je Anđelković dodajući, ne bez šale, da u SANU imaju „problem da u 15.000 kvadrata prostora obezbedimo dovoljno sala za sve naučne skupove i okrugle stolove“, rekao je akademik Marko Andjelković.

image Poruku da imaju strpljenja jer, kako je rekao, „mnogi talenti u ovoj zemlji su propali jer nisu imali strpljenja da svoje ideje isteraju do kraja“, imao je Nikola Hajdin.
„ Nauka nema granice, a prava sreća za jednu zemlju jeste kada njene laboratorije i ustanove budu deo svetskog progresa, što Petnica jeste“ rekao je doskorašnji predsednik SANU uz poruku mladim petničarima da se čuvaju „dugačkih poruka, jer su one upropastile čovečanstvo“.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.