Valjevo u međunarodnom projektu Reindustrijalizacija Evrope

imageGrad Valjevo od oktobra 2014. godine učestvuje u međunarodnom projektu – Mreža industrijskih zajednica: Građansko društvo za reindustrijalizaciju Evrope (Industrial Communities Network ICED: Civil Society for Re-industrialization of Europe) u okviru Programa “Evropa za građane”. Projekat se finansira iz fondova Evropske unije.

Nosilac projekta je DELTA PARTNER iz Poljske, a Grad Valjevo učestvuje kao partnerski grad na projektu, zajedno sa još 9 gradova iz Poljske, Češke, Slovačke, Francuske, Nemačke i Slovenije. Projekat se realizuje do januara 2016. godine. Projektom je predviđeno da se između ostalog, tokom 2015. i početkom 2016. godine održi i 7 sastanaka, konferencija na različite teme u 7 partnerskih gradova, učesnika na projektu.
Već su održane konferencije u tri grada. U januaru 2015. održana je konferencija u gradu Jastšembje-Zdroj, Poljska, na temu «Razvojna strategija za industrijske gradove». U martu je u Prievidzi, u Slovačkoj, održana konferencija na temu «Održivi razvoj za industrijske gradove». Od 7. do 10 maja u Francuskoj, u gradu Turkoan održana je treća međunarodna konferencija na temu reindustrijalizacije i korporativne društvene odgovornosti.
Grad Valjevo će polovinom jula 2015. godine biti domaćin međunarodne konferencije na temu reindustrijalizacije, stvaranje dobre poslovne klime, privlačenja investicija, podrške postojećoj privredi, razmene primera dobrih praksi, unapređenja saradnje između partnerskih gradova i razvoja zajedničkih projekata i konkurisanja kod fondova Evropske unije i drugih donatora. Učesnici konferencije su partnerski gradovi na ovom projektu iz pomenutih šest država Evropske unije. Svi troškovi organizacije konferencije će biti pokriveni iz budžeta projekta.
Pored konferencije u Valjevu, do kraja projekta planirane su i konferencije u Ibenbirenu, Nemačka, u Velenju, Slovenija, i u gradu Havirov u Češkoj Republici.
Ideje i ciljevi ovog projekta su:
1. Da se otvori rasprava o procesu reindustrijalizacije u partnerskim gradovima gradovima
2. Da se identifikuju faktori koji sprečavaju razvoj industrije u gradovima

3. Da se podstaknu strukturne promene u gradovima i opštinama koje učestvuju
4. Da se pokrenu pitanja o ulozi lokalne samouprave u stvaranju dobre investicione klime
5. Da kreiraju osnove dugotrajne saradnje u mreži od 11 industrijskih gradova i nevladinih organizacija iz Poljske, Nemačke, Češke, Slovačke, Francuske, Srbije i Slovenije.
6. Da se ukaže na mogućnosti eksternih izvora finansijske podrške za industrijske investicije
7. Da podrži razvoj civilnog društva i okupljanje građana iz država članica EU i Republike Srbije da razmenjuju iskustva i znanja kako da se olakšaju društvena i ekonomska pitanja procesa reindustrijalizacije u bivšim industrijskim centrima.
Dugoročni rezultat projekta je da se stvori međusektorska mreža između industrijalizovanih gradova, partnerskih gradova na projektu, u kojoj će partneri moći da razmenjuju znanja, iskustva i dobre prakse o pitanjima industrijalizacije i reindustrijalizacije, podrške privredi, privlačenju investicija, kao i da uspostave i unapređuju saradnju na projektima od zajedničkog interesa i da konkurišu za sredstva kod fondova Evropske unije.

Odsek za informisanje i protokol
Grad Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.