Projekat Karadjordjeve nije spisak želja

imageIako su radovi u Karadjordjevoj ulici poodmakli pojedine kafedžije iz dela ulice koji je obuhvaćen rekonstrukcijom izrazile su neslaganje sa postojećim projektom tražeći da se projekat izmeni u skladu sa njihovim zahtevima. Zahtevi se od kafea do kafea odnose što na drvo što na parking mesto. Očito kako kome šta odgovara i treba. Iz Direkcije poručili da izmena projekta nije u njihovoj nadležnosti.

„ Ja nemam komentar na te zahteve jer ono što je nama kao Direkciji najbitnije jeste da ulica bude uradjena u roku da se ispoštuje predvidjena dinamika i finansijska konstrukcija, a pre svega kvalitet radova . Sve ostalo nije u našoj nadležnosti zaista . Adresa za njihove zahteve su urbanisti i projektanti. Ako se oni slože da se radi izmena plana ta izmena se tada dostavlja nama . Pitanje je da li ta izmena podržava sadašnje finansije i dinamiku radova , sve zavisi šta oni kažu. Direkcija nije adresa za njih“, rekao je direktor Direkcije Dragan Jeremić .
Projekat rekonstrukcije Karadjordjeve ulice uradjen je 2009. godine i po svemu sudeći zaintersovani gradjani imali su vremena da iznesu svoje mišljenje . Zahtev jednih često nije u skladu sa zahtevima drugih pa je pitanje ukoliko bi grad izašao u susret zahetvima jednog broja da li bi to bilo na odobravanje drugog broja gradjana . „ Pomeranja tu velikog nema to odmah da bude jasno. Pa ne možemo mi raditi tako da nekom ugadjamo , a na štetu drugog . Pa gde to ima ? Mi zaustaviti radove nećemo. Koliko sam shvatio tu se radi o nekim benignim i čudnim zahtevima i pristali smo da nećemo seći stabla i to je u redu , ali autobuska stajališta gde će biti , gde je parking mesto to odlučuju urbanisti i projektanti. Pa ne može se to pomerati tako,“kaže Jeremić.

Praksa pokazuje da ustupci jednima vode ka ustupcima drugima . „ Svi gradjani imaju ista prava tu nema nikakve dileme . Ustupci na ovom gradilištu vode ka drugom gradilištu i novim ustupcima. Pa čemu onda projekat čemu planovi ? Onda bismo mogli da svi napišemo kako kome odgovara i tako radimo. Ali verujte čak da se tako radi bilo bi još većih problema i neslaganja . Moj je savet tim ljudima da se obrate urbanistima i projektantu. Direkcija nije adresa za to, ponavljam još jednom“, rekao je Jeremić.

Po informacijama iz Gradske uprave nijedan kafedžija u tom delu Karadjordjeve u ovoj godini nije dobio dozvolu za baštu i zauzimanje prostora ulice baš zbog radova koji su bili planirani i najavljeni još prošle godine . Interesantan je podatak da je jednom od njih upravo grad blokadom naplatio prošle godine taksu za zauzimanje javne površine u iznosu od 700 000 dinara jer obevezu nisu izmerili na vreme , a pojedini za gradjevinske radove koje su izvodili niakda nisu pribavili gradjevinsku dozvolu .Možda stoga i mišljenje da je moguće menjati i projekat po zahtevu .
Najvažnije od svega , radovi za sada idu predvidjenom dinamikom i bez obzira na opstrukcije, sadašnje , ali i buduće generacije Valjevaca, imaće uredjen taj deo Karadjordjeve ulice .

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.