Partijski lideri na lokalu-I deo

imageLokalni izbori u fokusu bi trebalo da imaju lokalnu zajednicu , ali će u tim izborima svakako učestvovati lideri velikih partija pa je moguće da ćemo Valjevu videti ta lica koja sada gledamo na malim ekranima u smislu podrške svojim ljudima na lokalu .

Lokalni izbori u fokusu treba da imaju lokalne teme , ali I lokalne političare ipak iskustvo ranijih lokalnih izbora govori da će partijske strukture sa nivoa Republike imati svoje mesto u kreiranju I realizaciji lokalne kampanje .
Birač u Valjevu prvenstveno bi trebao da bira I razmišlja u pravcu odabira opcije pa I lidera kog prepoznaje kao mogućeg realizatora predizbornih obećanja , ali…

“Nemam poverenje ni u jednog političara,“rečenica je koja se sve češće I sve više čuje . Ona se pritom ne odnosi samo na odredjenu sredinu niti nivo vlasti u kom je političar obezbedio dominantnu ulogu za sebe , ona se sve više odnosi na svakog političara pa I na onog koji još uvek nije učestvovao u vršenju vlasti. Ovu rečenicu čujemo I u Valjevu .

Za kakvu god da se kampanju odluče stranke na lokalu I koliko god da povedu računa o osmišljavanju te kampanje pa I pozicioniranjem izbornog slogana, lokalni izbori u prvi plan treba da proizvedu lokalnog lidera ili da očuvaju pa I učvrste njegov kredibilitet kao prepoznatog vodje. Ipak glasači u izborima I na lokalnom nivou prepoznaju bar kroz očekivanje podrške , učešće lidera sa nivoa Republike. Ovu mogućnost koristiće ponajviše one partije koje u Valjevu imaju slabe ili nedovoljno prepoznate lidere u svojim redovima . Time će nadomestiti neodlučnost kod birača ukazujući na činjenicu da su veliki “igrači” izabrali odredjenog lokalnog političara . Ali lokalni lideri praktično bi morali da podršku koriste dozirano jer se prevelikim učešćem republičkih lidera može postići sopstvena kratkotrajnost na političkoj sceni . Nekontrolisanim učešćem u potpunosti bi mogla biti nametnuta premisa već startne slabosti, ali I otvaranja vrata za činjenicu da ga republički lider može I obrisati sa političke liste. Preterano učešće dovelo bi birače u stanje zbunjenosti – Koga treba da glasaju? Čije ime će biti napisano na glasačkom listiću?

Dakle, lokalni lideri moraće da podršku lidera svojih partija usmere u pravcima gde su njihove prepoznate slabosti, ali će svoj lični kredibilitet morati sami da grade na osnovu ubedjenja birača.
Ipak da li partije u Valjevu zaista imaju lidere ?

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.