Ove godine prva rata za kredit u Toplani

imagePred valjevskom Toplanom je već ove godine polugodišnja rata od 20 miliona dinara za kredit koji se realizuje preko nemačke razvojne banke KFW. Pred Valjevom su preostale dve faze izgradnje toplovoda.

Kredit koji su svojevremeno u aprilu 2012. godine potpisali država Srbija , Grad Valjevo i KFW konačno je došao na red za vraćanje . Kredit u vrednosti 3 150 000 evra predvidja izgradnju toplovoda u pet faza. Do sada su u gradu uradjene tri faze toplovodne mreže , a ostaju još četvrta i peta odnosno Zbratimljeni gradovi i Peti puk.

Otplata kredita počinje ove godine u decembru polugodišnjom ratom od 20 miliona dinara koja pada na teret Toplane. Anuitet za narednu ratu je jun 2016. godine
Kako je u valjevskoj Toplani trenutno u toku program restrukturiranja jer se Toplana suočila sa velikim gubicima i pre svega velikim dugovima , gradsko rukovodstvo pokušalo je zahtevom da revidira postojeći ugovor o kreditiranju kako bi se odustalo od četvrte i pete faze . Medjutim u samom Ugovoru predviudjeni su ozbiljni penali u slučaju odustajanja pa je računica pokazala da odustajanje nije opcija.

Ove godine 20 miliona , a naredne 40 i tako redom do otplate kredita obaveza je na koju Toplana mora računati i za to pripremiti sredstva.U nardnim danima ostalo je da Toplana raspiše tender za izvodjača radova i da krene četvrta faza.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.