Nemoguće kupiti „Jablanicu“ u Goriću?

imageOvih dana može se čuti da bi grad Valjevo nakon uredjenja postojeće industrijske zone mogao da istu i proširi kupovinom imovine nekadašnje „Jablanice“ u Goriću. Problem koji izvesno sada postoji , a pitanje je da li će i u narednoj godini biti rešen jeste kako doći do vlasnika kad ni država do njega ne može da dodje .

Nakon što je ponovo aktuelizovana priča o industrijskoj zoni logično pitanje koje se namee jeste u kom pravcu je proširivati nakon njenog sredjivanja . Zamenik gradonačelnika Žarko Kovač kaže da grad generalno ima tu nameru i da se tu nalazi zemljište nekadašnje „Jablanice koje bi moglo biti kupljeno. “ Mi još uvek čekamo odgovor iz Agencije za privatizaciju koja je dužna da prati šta se dešava nakon raskida privatizacije . Tu postoji problem pravnog statusa . Čovek koji je to kupio je nestao i niko ne zna gde je . Drugi problem koji postoji je ste mogućnost da to zemljište bude predmet restitucije i onda kako da kupujemo ako će to biti vraćeno vlasnicima ili već zavisi kakve će odluke biti donete.Ako Komisija za restituciju kaže da je vrednost objekata veća od vrednosti zemljišta mogli bi objekti da se urede i prodaju , a onaj ko kupi objekte da sa pravom službenosti kretanja reši taj problem sa vlasnicima koji bi to zemljište dobili u samom postupku restitucije“, objašnjava Kovač.
On dodaje da upravo problem „Jako gradnje“ stvara još veći problem gradu na Divčibarama jer je grad 80 – tih godina preneo zemljište iz svog vlasništva na „Jablanicu“ u samom centru Divčibara što umnogome u novonastaloj situaciji stavra probleme gradu u pogledu uredjenja tog dela Divčibara.
Podsećanja radi Agencija za privatizaciju je 26. decembra 2007. godine raskinula ugovor o privatizaciji „Jablanice“ u Valjevu „zbog neispunjenja obaveza kupca“, a 4. januara 2008. i rešenje kojim je kapital „Jablanice“ prenet Akcijskom fondu Srbije. Tada se 65,44 odsto kapitala te fabrike našlo u vlasništvu Akcijskog fonda Srbije, „MBR“ Mladenovac ima 6,55 odsto, a mali akcionari preostalih 28,01 odsto akcija.
„Jablanica“ je u osnivanje nove firme „Jako gradnja“ uložila nenovčani kapital u vrednosti od 558 hiljada evra, koji je činio samački hotel „Jablanica“ sa 105 kreveta i restoranom sa 120 mesta.
Tu istu upravnu zgradu i hotel kupio je Vidoje Vujić 2007. godine za 90 miliona dinara, a samo mesec dana kasnije „Jako gradnji“ prodat je „Jablaničin“ pogon u naselju Gorić.
Privatizacija „Jablanice“ mnogima je ostala nerazumljiva rabota , ali ne i za tajkune koji su imali razradjen sistem otudjenja kapitala na osnovu Zakona o privatizaciji.
Svi su izgledi da za sada grad neće moći da širi industrijsku zonu u tom pravcu , ali možda za nekoliko godina kada krivična dela u privredi zastare i takva mogućnost bude otvorena.

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.