Advokati upalili alarm:Korupcija u katastru

imageDvadeset pet advokata jedinice Valjevo Advokatske komore Šabac uputilo je dopis novom načelniku Katastra Miroslavu Mijanoviću u Valjevu tražeći od njega zaustavljanje eskalacije korupcije u SKN . Advokati u dopisu ukazuju na žalbe svojih klijenata na korupciju u SKN , sporost u radu i predlažu da nadležnima dostave dokumentovane informacije i saznanja. Deset godina načelnik Katastra bio je pre dopisa Zoran Matić.

 

Još prošle godine iznet je podatak o dopisu Advokatske komore Šabac koji je potpisalo 25 valjevskih advokata i uputilo ga novom načelniku Službe za katastar nepokretnosti Valjevo. Ova informacija u valjevskoj javnosti prošla je gotovo nezapaženodo najnovijih dogadjaja ovih dana. .
Naime u pomenutom dopisu upućenom 3.septembra 2015. godine ,advokati ukazuju da su neophodne promene u radu SKN u Valjevu pri čemu pružaju podršku novom načelniku navodeći da im je do tada rad bio gotovo onemogućen. Načelnik Katastra punih deset godina bio je Zoran Matić. “ Advokati se prilikom obavljanja svoje delatnosti u predmetima pred SKN Valjevo susreću sa velikim problemima. Takva situacija traje više godina unazad , a suština je u tome da su advokati prikllikom postupanja u ime i za račun svojih klijenata neosnovano diskreditovani od strane Vaših službenika“, naveli su advokati u Dopisu.
Advokati navode i da se na taj način stvara zabluda kod klijenata o nestručnosti i nesposobnosti advokata pred organom SKN da obave posao za koji su angažovani. “ Strankama se nekada i otvoreno iznose stavovi od strane pojedinih službenika u tom smislu, sa ciljem da Vaši službenici za stranku završe posao uz naknadu (mito) i to ne samo za ono što je u okviru nadležnosti SKN , već obavljaju i advokatske poslove -sastavljaju razne podneske i ugovore, takodje uz novčanu naknadu“, pišu advokati.
U daljem tekstu obraćanja navodi se i konstatuje sporost u radu koja se klijentima advokata objašnjava kao da su advokati nestručno podneli zahtev ili pripremili dokumentaciju, a onda se strankama kada se obrate službenicima SKN nude odgovrajuće usluge da bi im se problem rešio, uz odgovrajuću novčanu pomoć.
Na kraju dopisa advokati izjavljuju i da su spremni da organima MUP-a pruže informacije koje poseduju jer smatraju da je njihovo delovanje neophodno.
Shodno činjenici da RGZO poslednjih meseci preispituje raniji rad katastra i pojedinih službenika svi su izgledi da je RGZO i upoznat sa pismom advokata, promene u šefovskim pozicijama koje je sproveo novi načelnik u Valjevu to zapravo potvrdjuju, a sudeći po sadržini ovog dopisa za njega je zainteresovan i Savet za borbu protiv korupcije.

 

S.V.
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.