Za projekte iz kulture 7,5 miliona

imageMinistarstvo kulture i informisanja Republike Srbije finansiraće sa 7,5 miliona dinara 13 projekata ustanova kulture u Valjevu.

„Valjevo je jedini grad u Srbiji u kome je više ustanova kulture dobilo status od nacionalnog značaja. Rad ovih ustanova je opravdao to priznanje. Sredstva koja će dobiti za ove projekte samo dopunjavaju njihove programske sadržaje koji su planirani odlukom o budžetu. Grad Valjevo je u ovoj godini izdvojio 117 miliona za finansiranje ustanova kulture što je oko 5,14%“, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare Jelica Stojanović, načelnica Gradske uprave za društvene delatnosti, finansije, imovinske i inspekcijske poslove. Ona je istakla i to da je grad u teškim vremenima, kada je i republički budžet smanjen, uspeo da ostavi sredstva namenjena institucijama kulture na prošlogodišnjem nivou. „To jeste malo, ali je veoma važno da nije došlo do smanjenja tih sredstava. Takođe, ono što je važno, da su ove godine sredstva za finansiranje projekata dobile i pojedine kulturne institucije u Valjevu koje do sada nisu dobijale ova sredstva. Važno je istaći i to da su institucije dobile i po nekoliko projekata, što samo govori u prilog činjenici da kvaliteta rad daje rezultate“, rekla je ovom prilikom Jelica Stojanović.

Međuopštinski istorijski arhiv dobio je na konkursu ministarstva 1.910.000 dinara, od toga 1.700.000 dinara je za digitalizaciju i nabavku skenera, a 210.000 dinara je za nabavku arhivskih kutija. Projekat koji realizuje Arhiv je značajan ne samo za ovu ustanovu, već za grad i celu Republiku. Krajem oktobra ili početkom novembra biće otvorena stalna postavka u zgradi depoa. Arhiv se nalazi u zgradi nekadašnje Valjevske bolnice, a zgrada depoa je hiruški paviljon koji je podignut 1907. godine i deo ovog prostora biće namenjen za stalnu postavku.

Moderna galerija prvi put dobija značajnija sredstva od resornog ministarstva. Za projekat koji će biti finansiran sa 540.000 dinara, ova ustanova je dobila podršku od Istraživačke stanice Petnica.

Narodni muzej Valjevo već 15 godina dobija projekte koje finansira resorno ministarstvo. U ovoj godini ministarstvo će finansirati četiri projekta ove institucije kulture sa 1.307.000 dinara. Od toga tri projekta su direktna, gde je Narodni muzej nosilac projekta, a u četvrtom projektu muzej je partner Narodnoj biblioteci iz Osečine. Reč je projektu „Valjevo 1914-1915.grad bolnica“ drugi element koja će biti mobilna i biće postavljena i u drugim gradovima na srpskom i engleskom jeziku. Drugi projekat je vezan za konzervaciju predmeta iz umetničke zbirke, treći projekat se odnosi na istraživanje o društvenom životu u valjevskom kraju tokom 20 veka, a četvrti projekat je vezan za finansiranje iz oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa i odnosi se na običaj prela u osečanskom kraju.

Matična biblioteka „Ljubomir Nenadović“ dobila je podršku Ministarstva kulture i informisanja za realizaciju tri projekta u ukupnoj vrednosti od 540.000 dinara. Reč je o projektima koji se odnose na osavremenjavanje rada ove ustanove kulture. Dva projekta su iz oblasti kulturnog nasleđa, a jedan je iz oblasti savremenog stvaralaštva.

Zavod za zaštitu spomenik kulture dobio je tri projekta koje će Ministarstvo kulture i informisanja finansirati sa 2.555.000 dinara, a Ministratsvo rada, zapošljavanja i socijalne politike sa 964.820 dinara. Reč je projektu istraživanja srpskih vojničkih grobalja i spomenika kulture u Istanbulu, kao i za izradu projektne dokumentacije za hram u Slavkovici i za kriptu u crkvi u Bogatiću.

Centar za kulturu u ovoj godini realizovaće dva projekta koja će sa 750.000 dinara finansirati Ministarstvo kulture i informisanja. Ovim sredstvima biće finansiran Džez fest i dečja lutkarska predstava koja će biti realizovana u saradnji sa Puls teatrom iz Lazarevca.

Grad Valjevo

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.