„Unapredjenje javne rasvete u Srbiji“

imageGrad Valjevo prihvatio je samoinicijativni predlog Zavoda za urbanizam i komunalne delatnosti Srbije za prijavu za program „Unapredjenje javne rasvete u Srbiji“ i pokretanje projekta Javno privatnog partnerstva radi unapredjenja sistema javne rasvete na teritoriji grada. Po poslednjim podacima u Valjevu se mesečno izdvaja oko 30 000 evra .

Projekat predvidja zamenu postojećih svetiljki javne rasvete , štedljivim LED svetiljkama u zoni ulica, parkova, šetališta , na javnim površinama , spoljašnjoj dekoraciji , rasveti javnih zgrada i spomenika.
Nakon što je Zavod podneo ovakav predlog gradu objašnjeno je da javno privatno partnerstvo omogućava realizacijju novih investicija u infrastrukturne objekte i donosi značajne koristi. Zavod za urbanizam praktično nudi svoju organizacionu , stručnu i administrativnu podršku u realizaciji tog Javnog privatnog partnerstva u ovom slučaju. Saradnja tako predvidja da Zavod uradi na osnovu dostavljenih podataka Tehno-ekonomsku srtudiju opravdanosti. Celokupna investicija trebalo bi da bude finansirana sredstvima partnera bez ikakve finansijske obaveze za grad Valjevo, a naplaćuje se isključivo iz ostvarenih ušteda za potrošnju električne energije kroz period trajanja projekta .
Već ranije je iznet podatak da se iz gradske kase u Valjevu svakog meseca se izdvaja skoro 30.000 evra za javnu rasvetu.Ovoj situaciji je po rečima direktora Direkcije za urbanizam u čijoj je nadležnosti javna rasveta u Valjevu Dragana Jeremića najviše doprinelo širenje rasvete na obodna naselja i seoska područja, dotrajala javna rasveta na pojedinim mestima, ali i činjenica da ne postoji najbolja kontrola paljenja i gašenja uličnih svetiljki.“Još uvek se rasveta pali ručno, a to su zastarele metode i to je suština ovog problema. Bukvalno, ljudi idu od trafoa do trafoa i pale javnu rasvetu. Zbog toga što se radi ručno sporadično se dešava da je javna rasveta uključena preko dana ili je uopšte nema u toku noću, jer se vrlo često dešava da se zaglavi ručica za paljenje i gašenje javne rasvete. Zbog toga je neohodno da se uspostavi bolja kontrola javne rasvete,tako da se ona aktivira preko SMS i GPS, jer bi nam to donelo odgromnu uštedu novca za javnu rasvetu“, rekao je svojevremeno Jeremić.

S.V.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.