Organsko by Valjevo

imageVelika prezentacija i praktično samo finale projekta Eno Agri koji Grad Valjevo realizuje sa gradom Sjenicom i Federacijom BIH održano je u Sarajevu. Na centralnom gradskom trgu u Sarajevu održan je Sajam organske proizvodnje i uz prisustvo predstavnika gradova učesnika , ali i ministara bosanske vlade predstavljen je brend Organsko by Valjevo.

„Tako jednostavno, tako zdravo. Organsko“ slogan je proistekao iz projekta koji grad Valjevo realizuje u okviru prekogranične saradnje sa Federacijom BIH i gradom Sjenicom . Ovaj projekta pored sertifikacije proizvodjača organske hrane praktično je predvideo organizaciju Sajma organske hrane u Sarajevu , ali i nastajanje brenda u okviru koga će sadašnji , ali i budući proizvodjači moći da prezentuju svoje proizvode na domaćem ali i inostranom tržištu.
Na trgu u Sarajevu gde je organizovan Sajam organske hrane održana je i velika prezentacija brenda kojoj su prisustvovali ministri bosanske vlade , predstavnici proizvodjača, predstavnici Zadružnog saveza BIH , predstavnici gradova učesnika u projektu.
Pozdravljajući goste koordinator bosanske strane projekta Sejad Herceg je rekao da je najvažniji deo projekta do sada već uradjen i zahvalio se svima koji su na svoj način podržali proizvodnju organske hrane u obe zemlje. Ministar poljoprivrede BIH Šemsudin Dedić otvarajući Sajam, je u svome obraćanju naglasio važnost organske proizvodnje za cjelokupni razvoj poljoprivrede te podsjetio da Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva radi na konačnoj izradi Zakona o organskoj poljoprivrednoj proizvodnji kao i propisa kojim će se osigurati zakonski okvir za razvoj ove proizvodnje.
U ime grada Valjeva prisutnima se obratio Dragan Jeremić koji je istakao da je proizvodnja organske hrane budućnost celog regiona. „ Organska proizvodnja nam daje mogućnost da budemo konkurentni u Evropi. Ovo je sigurno početak i kod Vas i kod nas u Srbiji i jasno je da moramo što više saradjivati, organizovati se , ali i učiti od onih koji su svoju organsku proizvodnju doveli na jedan zavidan nivo. Srbija za razliku od Bosne ima uredjenije zakone o organskoj proizvodnji , a kako je ovde rečeno i vi težite tome . Sasvim sigurno zajedno na ovom polju možemo postići mnogo“, rekao je Jeremić.

image Na prezentaciji brenda „Organsko by Valjevo“ objašnjen je i logo koji karakterišu zelena i plava boja , krug i tri dodatna mala kruga. Zelena linija koju prati paralelna manja plava linija je simbol reke koja protiče kroz plodnu dolinu, plava boja asocira na plavetnilo reke Gradac i pojas Kolubare . Krug je osnova krovnog logotipa i predstavlja krošnju drveta , a tri manja kruga raznovrsnost poljoprivrednih kultura valjevskog kraja.

image Kako se na Sajmu moglo čuti prezentacija brenda u Valjevu će biti održana krajem aprila.

S.V.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.