Od sjaja do bede – Radio Valjevo

imageUz saglasnost Agencije za privatizaciju Gradsko veće je donelo odluku o otpisu duga prema poveriocima JP Radio Valjevo kako bi ovo preduzeće moglo lakše biti privatizovano. Za kupovinu ovog preduzeća za sada nema zainteresovanih , a njegova vrednost biće 175 000 dinara stim da će novi vlasnik imati obavezu duga od 2,8 miliona dinara.

Vrednost JIP Radio Valjevo procenjena je na oko 3 miliona dinara, ali je evidentiran i dug od 2,8 miliona što bi praktično značilo da bi novi vlasnik preduzeća imao obavezu u iznosu od blizu 6 miliona dinara. Grad Valjevo obratio se Agenciji za privatizaciju sa predlogom o otpisu duga prema poveriocima što je Agencija i prihvatila pa je iskazana vrednost za koju neko može kupiti Radio Valjevo 175 000 dinara stim da je reazlika do procenja tri miliona vrednosti iskazana kroz dug od 2,8 miliona.

Ovo preduzeće do sada se neuspešno našlo u dve prodaje i to 2009 i 2010 godine . Ni u jednoj od tih prodaja nije bilo zainteresovanih kupaca. Novi Zakon o javnim servisima predvidja da svi mediji koji su do sada funkcionisali kao javna preduzeća i koji su za osnov finansiranja imali gradske budžete moraju biti privatizovani do 1.jula ove godine .
Za novu prodaju koju je oglasila Agencija za privatizaciju nije stigla nijedna izjava o zainteresovanosti za kupovinu.
Otpis duga praktično je način da se ovo preduzeće učini primamljivijim za kupovinu čime se novom potencijalnom vlasniku nameće obaveza od samo 25 000 evra.
Iako je cena više nego zanimljiva ne treba zaboraviti da ovo preduzeće ima 11 zaposlenih i da ga je grad do sada finansirao sa prekon 6 miliona dinara na godišnjem nivou. Kao i svaki elektronski medij, kupac Radio Valjeva pored svih obaveza poreza kao preduzeće imaće i dodatna četiri poreza i to prema SOKOJ-u, OFPS-u, RRA i RATEL-u.
Za sada nema bar zvaničnih informacija da li bi radnici mogli biti sledeći vlasnici odnosno da li razmišljaju o sopstvenom ulaganju , sobzirom da su u pojedinosti poslovanja oni najbolje i upućeni . Ovo preduzeće trenutno se nalazi u zgradi koja pripada gradu i ona nije predmet prodaje tako da će novog vlasnika sačekati i moguće preseljenje.
Ukoliko ni nakon ove prodaje ne bude zainteresovanih preduzeće će otići u stečaj , biće ugašeno čime će se nedvosmisleno potvrditi da je grad pod formom spasavanja radnih mesta ranijih godina ,samo pukim izdvajanjem za zarade bez jasne ideje i plana da se ovo preduzeće pripremi i osposobi za prodaju i samostalno funkcionisanje učestvovalo u gašenju ove informativne ustanove. Političke podobnosti , burazerska politika nezameranja koja je ovo preduzeće posmatrala kao samo deo partijskog plena doveli su do toga da se niko godinama nije zaista iskreno bavio osavremenjavanjem ovog preduzeća niti nadzirao sa strane struke i tržišta njegovo kretanje na tržištu. Iako će neko možda tvrditi da je obezbedjenje zarade podrazumevalo preduslov za rasterećenost u radu , otvaranje velikog prostora za inoviranje ideja i neophodne promene,praksa javnih preduzeća na žalost pokazala je u ovom slučaju drugu stranu medalje da zaposleni najčešće ne osećaju odgovornost za svoj rad, ne vide posledice.
Ko god da je kriv za stanje u kome se ovo javno preduzeće nalazi trebalo bi da ima na umu da je Radio Valjevo jedno od prvih radija u Srbiji , emitovanje programa počelo davne 1967 godine i to utorkom i četvrtkom kroz snimane emisije koje su upućivane Radio Beogradu. Tada sa samo troje zaposlenih postavilo je temelje celovitog radio programa i novinarstva uopšte u Valjevu. U radu ovog preduzeća učestvovala su brojna poznata i priznata imena i medju novinarima , voditeljima , spikerima. Najveći broj zaposlenih Radio Valjevo imalo je 90-tih godina, preko 30 radnika. Neke od emisija ostaće zauvek zapamćene , ali kako sada stvari stoje pitanje je da li će neko smoći hrabrosti da sada kaže – Idemo dalje…

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.