Eparhija pomogla poplavlejne sa 80 miliona dinara

imageEparhija valjevska pomogla je ugrožene od poplave sa 80 miliona dinara . " Trudili smo se da pomognemo svima za koje smo čuli da je pomoć potrebna. Možda je neko nepravedno i preskočen , ali ne iz zle namere već iz neznanja", rekao je episkop valjevski gospodin Milutin .

Na konferenciji koja je održana u Eparhijskom domu danas su izneti podaci o pomoći koju je uputila Eparhija valjevska poplavljenim područjima. Vladika Milutin danas je rekao da su sredstva dobijena iz Fonda Patrijarh Pavle , a da je po njihovim saznanjima najviše sredstava donirala Ruska pravoslavna crkva. " Iz tog Fonda odlukom patrijarha Irineja koji je zaključo da je naša Eparhija najviše postradala dobijeno je 80 miliona dinara. Najveći deo novca mi smo usmerili tamo gde su poplave i bile najveće , u Obrenovac. Neko je pomoć dobio u novcu, neko u robi , a neko u gradjevinskom materijalu u zavisnosti od toga šta je bilo potrebno i kakva je bila struktura pomoći koja je pristizala. Nije bilo lako podeliti da dobiju svi kojima je potrebno , a da se dokumentacija uradi tako da nam savest bude čista. Ova dookumentacija svedoči da je svaki dinar dat tamo gde je potrebno bilo", rekao je vladika Milutin.
Pomoć je pružena Obrenovcu, Osečini, Lajkovcu, Valjevu i selima u okolini ovih gradova. Valjevu je dato blizu 14 miliona dinara i to donacija selu Rebelj , sanacija klizišta na delu puta Poćuta manastir Pustinja u iznosu od 4 430 000 dinara , sanacija korita reke Kolubare pored Hrama 7 193 220 dinara . Kako se moglo čuti na današnjoj konferenciji u Valjevu je podeljena velika količina humanitarne pomoći u robi , ali i četiri objekta na kojima je sanirana šteta i objekti opremljeni nameštajem i belom tehnikom u iznosu od preko 2 miliona dinara. "Naveli smo ta četiri objekta , ali to nije sve jer su novčanu pomoć dobijale i porodice iz Valjeva i okoline tamo gde je to iskazano kao potreba. Što se baš Valjeva tiče dakle to je blizu 14 miliona dinara pomoći", rekao je jerej Saša Maksimović inače sekretar Eparhije valjevske.
Na pitanje Vamedie da li je moguće da sama Eparhija valjevska ima svoj Fond i da iz njega može učestvovati u akcijama pomoći kao što je to bio slučaj sa poslednjom akcijom prikupljanja sredstava za test opterećenja , vladika Milutin je rekao da je to odličan predlog:" To je dobar predlog iako je vreme jako teško za finansije. To može da se oformi i ja to zaista podržavam i rado ću podržati takvu ideju.Mi često prikupljamo novac za iskazane potrebe pa i za valjevsku Bolnicu. Mi smo već kupili jedan aparat , ali smo smatrali da nema potrebe da se time hvalimo. Ali ako je našoj Bolnici nešto potrebno u smislu velikog ulaganja mi možemo da predložimo i patrijarhu Irineju kako bi ta akcija bila podržana iz pomenutog Fonda patrijarha Pavla".
Vladika Milutin danas je naveo da je upravo zaključno sa današnjim danom utrošen i poslednji dinar koji je dobijen iz donacija pa da je i to razlog što se čekalo da se rezultati podele pomoći obelodane . " Mi smo sve uradili po savesti i dokumentacija koju imamo o tome svedoči. Garantujem da je sve besprekorno uradjeno i svaki papir i račun o tome svedoče", rekao je vladika Milutin.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.