Doček u svemiru

      Нема коментара на Doček u svemiru

imagePeriod od 365 dana nam se često čini predugim kada razmišljamo o novogodišnjim odlukama. Eventualnim stanovnicima drugih planeta Sunčevog sistema bi ljudske muke sa našom godinom izgledale smešno.

Na planetama koje su bliže Suncu od Zemlje godina traje kraće, dok je taj period na onim drugim znatno duži. Zavisno od toga na kojoj planeti bi vanzemaljci živeli, njihove novogodišnje odluke bi bilo ili ekstremno lako ili gotovo nemoguće ostvariti. Kako to da su razlike toliko drastične? Masa zvezda igra određenu ulogu u tome, pošto se planete koje orbitiraju oko zvezda sa većom masom kreću brže od onih koje orbitiraju oko onih sa manjom masom.
Međutim, glavnu ulogu u trajanju godine igra udaljenost. Na planeti koja je od svih u našem Sunčevom sistemu najbliža Suncu – Merkuru, godina (izražena zemaljskim danima) traje samo 88 dana. Osim toga što na Merkuru godina traje tako kratko, zanimljivo je da dan na ovoj planeti traje duplo duže – 176 zemaljskih dana.
Na drugom kraju naše galaksije stoji Neptun, koji je postao najudaljenija planeta brisanjem Plutona sa zvaničnog spiska planeta. Neptun se nalazi na udaljenosti od Sunca koja je oko 30 puta veća od udaljenosti Zemlje od Sunca, a za jedan krug oko naše zvezde mu je potrebno 165 zemaljskih godina.
To što ljudski rod masovno slavi 1. januar kao početak kalendarske godine, stvar je izbora. Međutim, postoji tačan trenutak koji bi se mogao uzeti kao polazna tačka za početak nove godine. Trenutak kada se planeta prilikom svog orbitiranja oko Sunca nalazi najbliže našoj zvezdi (pošto orbite planeta nisu savršeno kružnog oblika) se u astronomiji naziva perihel. Suprotno njemu, tačka u kojoj se planeta nalazi najdalje Suncu se naziva afel.
Ako bi na Neptunu bilo civilizacije koja bi, iz nekog nepoznatog razloga, slavila početak nove godine poput Zemljana, uzimajući perihel kao okvir, oni bi svoj doček imali tek 2042. godine.
Ako ste ljubitelji egzotike i voleli biste da dočekate Novu godinu na "malo" toplijem mestu, pa rešite da otputujete na Merkur i sa lokalnim stanovništvom (koje se vešto krije od Zemljana sve ovo vreme) proslavite Novu godinu, ne biste morali dugo da čekate – doček bi bio organizovan 22. januara 2015. godine.
Iako bi Neptun, po logici stvari, kao najudaljenija planeta Sunčevog sistema trebalo da bude rekorder kada je reč o dužini godine, neki naučnici se ne slažu sa tim. Adam Kraus sa Univerziteta Teksas u Ostinu kaže kako bi pre priče o najdužoj godini trebalo utvrditi šta se tačno smatra pod planetom.
Do danas je potvrđeno postojanje oko 2000 egzoplaneta, a postoji još barem 3000 potencijalnih ekstrasolarnih planeta. Dugo se uopšte nije znalo za njihovo postojanje, a sada kada je utvrđeno da postoje – i dalje nema formalne definicije egzoplanete.

Ako bi se sa spiska potvrđenih planeta izbacili objekti čija je masa 13 puta veća od mase Jupitera pod pretpostavkom da je reč o pseudozvezdama – takozvanim mrkim patuljcima, egzoplaneta rekorder bi bila planeta živopisnog imena – GU Piscium b.
Udaljenost ove planete od svoje zvezde je 70 puta veća od Neptunove i godina bi na njoj trajala 163.000 zemaljskih godina, prema navodima Mari-Iv Nod sa Univerziteta u Montrealu.
Godina bi najkraće mogla da traje na jednoj drugoj egzoplaneti još živopisnijeg imena – PSR 1719-14b. Ona orbitira oko svoje zvezde – pulsara na udaljenosti koja je 250 puta manja od udaljenosti Zemlje od Sunca. Kao rezultat – PSR 1719-14b svoj krug oko pulsara obavi za samo 2 sata.
Iako bi na prvi pogled svi ovi podaci mogli da izgledaju kao potpuno nebitne činjenice kojim se bave "tamo neki naučnici koji primaju platu za nagađanje", reč je o veoma važnim parametrima prilikom proučavanja egzoplaneta.
Podsetimo, naučnici analiziraju egzoplanete kako bi na nekoj od njih pronašli uslove slične onima na Zemlji. Kada znaju koliko godina traje na nekoj od planeta, naučnici mogu da procene kakvi su vremenski uslovi na njoj. To u praksi znači da bi na planetama na kojima godina traje kratko (poput Merkura) bilo previše vruće, dok bi na onim drugim (poput Neptuna) bilo previše hladno.
Sve ove analize se sprovode u potrazi za životom na drugim planetama ili u potrazi za nekim novim domom za ljudski rod u slučaju katastrofe na našoj planeti.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.