Tasovac najavio „Gradove u fokusu“

imageMinistar Ivan Tasovac najavio, u Valjevu, projekat „Gradovi u fokusu“ koji podrazumeva konkurisanje lokalnih samouprava u ovom ministarstvu već od naredne godine. Tasovac potvrdio da od 1. jula u Srbiji više neće biti državnih medija izuzev RTS. Da li je grad onda učinio „medvedju uslugu“ Radio Valjevu?

Ministarstvo trenutno razmatra pristigle projekte na 16 konkursa u oblasti kulture i 6 konkursa iz oblasti informisanja i medija. “ Mi smo razmišljali i već sledeće godine ćemo pokrenuti jedan projekat koji nosi naziv „Gradovi u fokusu“ . Ovaj projekat daje mogućnost da lokalne samouprave konkurišu za sredstav prema ministarstvu sa svojim programima razvoja za godinu dana sa strategijama koje mogu da traju i duže. Na taj način želimo da pomognemo lokalnim samoupravama .Mi smo ove godine opredelili dovoljno novca za projekte , opredelili smo sredstva za rekonstrukciju dva velika muzeja u Srbiji. Ali imali smo situaciju da prošle godine sva sredstva nisu ni potrošena jer kvalitet pristiglih projekata nije odgovarao nije bio zadovoljavajući“, reako je Tasovac novinarima.

Na pitanje Vamedie kakav kvalitet projekata može da se očekuje u Valjevu na opredeljenih 3,5 miliona dinara za sufinansiranje projekata u medijima ministar kaže da bi uspela implementacija seta medijskih zakona svako mora da preuzme deo odgovornosti. “ Poznavajući važnost onoga što je javni interes mi smo kao ministarstvo opredelili dovoljno sredstava , komisija koja odlučuje sačinjena je od ljudi iz struke. Meni se čini da tako svako mora da preuzme odgovornost za sprovodjenje ovih zakona pa i lokalne samouprave . Ja ne mogu da komentarišem lokalni budžet „, rekao je ministar.

Iako su neki gradovi u Srbiji pokušali da zaštite svoja informativna preduzeća pa i Valjevo koje je opredelilo 6 miliona za JIP Radio Valjevo oni neće po rečima ministra Tasovca u tome i uspeti. “ Zakon je tu sasvim jasan. Država se prvog jula povlači iz vlasništva medija i to se odnosi na sve bez izizetka . Pa i na Studio B, a li i na ostale“ , rekao je Tasovac .

Podsećamo da je Grad Valjevo potpisao ugovor sa radio Valjevom na samo tri miliona dinara za finansiranje upravo do 1. jula , ali preostala tri miliona i dalje se nalaze na toj poziciji. Sada se realno postavlja pitanje da li je grad zapravo učinio „medvedju uslugu“ ovom preduzeću štiteći 11 zaposlenih uprkos najavama koje su dolazile sa nivoa Republike? Da li je bolje rešenje za zaposlene bilo njihovo pravovremeno zbrinjavanje ili priprema za privatizaciju ovog preduzeća? Sa opremom koja je stara , velikim brojem zaposlenih , programskom šemom koja ne prati aktuelne trendove u oblasti radija kao oblika elektronskih medija ovo preduzeće nije privlačno kupcima što pokazuje podatak da niko nije pokazao zainteresovanost za kupovinu . iako se od početka ove godine znalo kako se priča završava interesantno je da baš ništa nije preduzeto u pogledu da se preduzeće učini privlačnim za potencijalne kupce. Kome je onda učinjena usluga i dobro delo kroz 11 plata na šest meseci?

S.V.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.