Iako najniži sa cenama u Srbiji, Vidraku duguju i gradjani i privreda

imageJKP Vidrak 2017. godinu završio pozitivno, stepen naplate 75%, a na listi dužnika uobičajena i poznata imena. Ovo preduzeće koje je sa cenama najniže u Srbiji predložiće gradu povećanje cena za 12%.

Uprkos smanjenju pozije za čišćenje ulica i zelenilo JKP Vidrak uspelo je da prethodnu godinu završi sa pozitivnim saldom na računu. „Konačna cifra još nije poznata jer su još neka knjiženja u toku pa nećemo licitirati iznosima . Potraživanja su ukupno 85 miliona dinara, od toga gradjani duguju 55 miliona dinara, privreda nešto više oko 85% , sve ukupno 75% uspešnosti naplate.Najveći dužnici su nam pravna lica“, navodi Ksenija Badem Nenadović vd direktora Vidraka.
Uvidom u listu dužnika koji je Vamedia ostvarila, najveći dužnici zapravo su stari i poznati dužnici, najpre preduzeća iz sistema preduzeća privrednika Vidoja Vujića, potom Vapek, Opšta bolnica Valjevo, Klas trade, Polet.
„Želimo još jednom da skrenemo pažnju korisnicima da treba redovno da izmiruju svoje obaveze kako ne bismo bili prinudjeni da svoja potraživanja naplaćujemo putem izvršitelja koji imaju vrlo skup tarifnik usluga. Mi sada šaljemo opomene na kućne adrese i pozivamo gradjane da regulišu svoje obaveze . Inače imamo male mesečne račune, daleko ispod iznosa koji se naplaćuje putem suda, a sve to značajno podiže trokove. Svaki predmet za izvršenje ima troškove koji premašuju iznos duga i sve to utiče na naše poslovanje. Ta sredstva kao preduzeće mogli bismo da iskoristimo na jedan bolji način. Pogotovo što je potraživanja nekada nemoguće naplatiti“, kaže Badem Nenadović.

image Direktorka navodi da je u toku i proces revizije kvadrata koji će raditi posebno formirana komisija čiji će članovi biti i inspekcijski organi. „Znate, mi naplaćujemo smeće po kvadratu i poslednje prjave kvadratura bile su jako davno pa imamo informacije od naših radnika da se mnogo toga promenilo. Ja bih najpre zamolila gradjane da sami prijave te promene. Nije u redu da neko ko živi u 200 kvadrata plaća koliko i gradjanin koji živi u 60 kvadrata. Oni to izmedju sebe i vide i naravno da negoduju. Zaista apelujemo da gradjani te promene prijave najpre sami“, navodi Badem Nenadović.
Vidrak nije podizao cene usluga u poslednjih pet godina. “ Predložićemo gradu povećanje cene odošenja smeća za 12%. Videćemo da li će to grad odobriti, poslednje povećanje cena bilo je 2013. godine. Verujte da smo najniži u Srbiji sa ovim cenama. Bilo je u medjuvremenu još par gradova koji su imali cene kao naše, ali su ih i oni u medjuvremenu podigli, mi smo ostali na dnu te liste sa cenama, daleko ispod svih cena“, kaže direktorka.

Ukoliko bi grad prihvatio predlog JKP Vidrak za povećanje cene usluga, to povećanje trebalo bi potom da se realizuje od početka marta meseca.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.