Uspešna vežba Gorske službe spasavanja

U sklopu projekta “ Jačanje kapaciteta Gorske službe spasavanja Srbije stanice Valjevo u vanrednim situacijama“ uspešno je realizovana prva aktivnost projekta, vežba spasavanja sa nepristupačnog terena na planini Maljen u blizini vidikovca Ljuti Krš.

U GSS Valjevo navode da su planina Maljen i turističko mesto Divčibare  odabrane zbog velikog broja turista, poziva koji dolaze GSS-u sa ove planine i lokacije gde se dešava najveći broj nesreća. Ovo je aktivnost gde su rađene tehnike spasavanja kako bi turisti bili što bezbedniji i kako bi se adekvatno reagovalo u ovakvim situacijama.

„Održana  je vežba pretrage terena za nestalim osobama uz pomoć spasilačkog psa kao i spasavanje sa nepristupačnog terena. Pretražene su 2 oblasti terena uz pomoć službenog psa Pri, službeni vodič Petar Plužnikov nakon čega su rađene tehnike spasavanja sa nepristupačnog terena podno vrha Ljuti krš. Ukupno je na vežbi učestvovalo 7 članova GSS-a stanice Valjevo, 4 člana stanice Beograd kao i 2 člana stanice Kruševac“, navodi se u saopštenju GSS.

Iz GSS podsećaju da je otvoren  konkurs za prijem novih članova Gorske službe spasavanja Srbije za 2024. godinu i ovim putem pozivamo sve zainteresovane avanturiste da svoje aktivnosti u prirodi upotpune dozom humanosti i pridruže se našoj spasilačkoj ekipi. Prijave traju do 11.08.2024.godine dok će se testiranje obaviti u 7 gradova širom Srbije kao i u Valjevu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.