Kivot Svetog Oca Justina svečano ispraćen u Beograd

Svečanu litiju povodom slave Grada Beograda danas će predvoditi kivot Sv Oca Justina . Mošti Oca Justina juče su,  svečano uz pratnju crkvenih velikodostojnika i vernika,  ispraćene iz manastira Ćelije i Valjeva .

Prošle godine na čelu slavske litije u Beogradu , povodom slave grada , Spasovdana, bile su mošti Svetog Vladike Nikolaja  dok će ove godine vernike i sveštenstvo predvoditi kivot Oca Justina,a povod su izmedju ostalog i tri jubileja : 130 godina od rođenja, 45 od prestavljenja Gospodu i 10 godina od prenosa njegovih moštiju.

Iz manastira Ćelije, kivot sa moštima  velikog Božjeg ugodnika ispratili su igumanija mati Glikerija i starešina manastira Lelić iguman Georgije. U porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice, sa velikom molitvenom radošću, mošti Oca Justina dočekali su Njihova Preosveštenstva Episkopi valjevski g. Isihije, šabački g. Jerotej i izabrani britansko- irski (nekadašnji jegarski) g. Nektarije, brojno sveštenstvo i verni narod, kao i gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, načelnik Kolubarskog okruga Viktor Mićić, predstavnici Vojske Srbije, Policijske uprave i javnih ustanova.

„Sveti Ava (Justin) danas pohodi svoj grad, svoje Valjevo, a potom se upućuje u Beograd da tamo osveti i blagosilja verni rod naš. Ne samo one koji veruju, već i one koji su sputani na najstrašniji način, satanskom obmanom, one koje je Ava uz svog samislioca Dostojevskog toliko dobro i pronicljivo opisivao i lečio. Da osveti sve one koji se nalaze u našem glavnom gradu i okolini, jer samo blagodat Božja koja deluje kroz svetitelje može da nas isceli. Samo ona može da nas vrati sa urvina na koje smo zalutali. Sveti Ava danas kreće ka Vračaru, ka Hramu Svetog Save, koga je čitav život proslavljao i njegovo Svetosavlje obnavljao u rodu našem“, rekao je Episkop Isihije .

Sveti Justin Ćelijski ili Justin Popović (svetovno: Blagoje Popović; Vranje, 6. april 1894 — manastir Ćelije, 7. april 1979) novokanonizovani je srpski svetitelj. Bio je arhimandrit manastira Ćelije, teolog, stručnjak za delo Dostojevskog, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik.

foto: B.Selaković

3 comments on “Kivot Svetog Oca Justina svečano ispraćen u Beograd

  1. Dragan

    lepo je videti da su nasi clanovi isli da isprate justina za beograd. nas viktor je stao u prvi red odmah iza popova i tako pokazao koliko je veliki vernik

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.