Pametno i bezbedno u digitalizaciju

Valjevo je domaćin karavana digitalnih veština, pismenosti i bezbednosti „Digitalna ekspedicija 2023” koji je pokrenut na inicijativu predsednice Vlade Republike Srbije, Ane Brnabić, sa ciljem da se građani širom Srbije, od najmlađih do najstarijih, upoznaju sa ključnim digitalnim veštinama 21. veka, osnovama digitalne bezbednosti i pismenosti, elektronskim uslugama, kao i ostalim pogodnostima koje nudi digitalni prostor i omogućavaju nove tehnologije.

Tim povodom u Valjevu je u toku jučerašnjeg dana boravio poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Milan Marinović, a danas i ministar informisanja i telekomunikacija.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković zajedno sa ministrom obišao je Dom penzionera gde je instaliran tzv informatički kutak.

„I grad Valjevo prepoznaje koliko je digitalizacija važna i za razvoj našeg grada i naše države i za razvoj društva uopšte. Zahvaljujem se Vladi Srbije koja izdvaja značajna sredstva i za izgradnju digitalne infrastrukture i digitalne pismenosti. Danas se u Valjevu organizuju obuke za sve generacije, a u Domu penzionera instaliran je jedan digitalni kutak koji će značiti starijim generacijama i siguran sam da će biti od koristi“, rekao je Gojković.

On je naveo da je neophodno da shvatimo da su digitalne veštine neophodne ne samo u komunikaciji već i u brojnim poslovima kojih će u budućnosti biti sve više.

„Kako bi koristili prednosti novih tehnologija, klubovima penzionera, u svih 10 gradova i opština, će biti obezbeđeni računari, pametni telefoni i multifunkcionalni uređaji, dok će predavači biti iz kancelarija za mlade. Na taj način u svakom gradu uspostavljamo održivi ekosistem digitalnih obuka gde oni mlađi počinju da obučavaju one starije. Najzad, u okviru aktivnosti Ministarstva informisanja i telekomunikacija veznih za bezbednost dece na internetu, naročito posle tragičnih događaja 3. i 4. maja ove godine, dodatno se fokusiramo na edukaciju o sigurnom korišćenju interneta, prepoznavanju nebezbednih situacija i zaštiti privatnosti kako bismo stvorili bezbedno i podsticajno digitalno okruženje za našu decu. Ovaj cilj moguće je ostvariti samo zajedničkim naporima roditelja, obrazovnih institucija, i celokupne zajednice, te pozivamo sve da nam se u toj misiji pridruže“, izjavio je ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Dve trećine prisutne dece u Sali Centra za kulturu odgovorilo je pozitivno na pitanje da li imaju nalog na Tik-Toku, jedan trećina ima nalog na You tube kanalu, a svi su se pozitivno izjasnili da igraju igrice na internetu i da na internetu provode veći deo svog vremena. Deca tvrde da ne koriste ružne reči u porukama i na društvenim mrežama, ali svi do jednog u glas odgovaraju da su bar jednom dobili poruku takve sadržine..

Sva prisutna deca znala su odgovor na pitanje na koji broj telefona mogu prijaviti nasilje na internetu , ali i internet stranicu koja se bavi tom tematikom.

Ministar je naveo da  edukatori Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu, u okviru Ministarstva informisanja i telekomunikacija, kontinuirano održavaju prezentacije o bezbednosti dece na internetu za učenike, roditelje i nastavnike, te na taj način deluju preventivno i informišu sve građane o tome kako da prepoznaju digitalno nasilje i kome da ga prijave. Centar je prvi, i za sada jedini, institucionalni mehanizam u regionu koji se bavi prevencijom i reagovanjem na ugrožavanje dece u digitalnom okruženju, pružajući mogućnost građanima da se besplatno obrate na broj telefona 19833 ili putem onlajn platforme Pametno i bezbedno www.pametnoibezbedno.gov.rs.

Karavan “Digitalna ekspedicija 2023” se sprovodi uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu i Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i programom „Nova pismenost” koji zajedno realizuju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i evropska organizacija Propulsion.

Nacionalni kontakt centar za bezbednost dece na internetu, evropska organizacija Propulsion i Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti tokom digitalnog karavana organizuju seriju radionica koje se bave sigurnim korišćenjem interneta, kritičkim razmišljanjem i medijskom i digitalnom pismenošću. Kancelarija Poverenika tokom karavana predstavlja i brošuru namenjenu deci „Podaci o ličnosti su naše blago, kako ih možemo zaštiti?”, nastalu u okviru programa „Nova pismenost”.

 

 

2 comments on “Pametno i bezbedno u digitalizaciju

  1. Zaseok

    Sveprisutni pozer iz kolubarskog okruga sa beznacajnom funkcijom ozbiljno preti da ugrozi graciozan hod iz Tubica kad je slikanje u pitanju

    Reply
  2. Istina

    Naravno da je digitalizacija budućnost već odavno u pismenim društvima…
    Ali kod nas to ne može pre kanalizacije. Pola Srbije nema kanalizaciju, a deponije smeca nam dosle do vrata…
    Zbog nepismenosti, a uvodjenjem digitalizacije, polovina poljoprivrednika je ostala bez subvencija…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.