Ambasador Finske boravio u Valjevu

Finski ambasador Kim Lahdevirte boravio je u poseti Valjevu tokom koje je razgovarao sa gradoačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem I obišao Valjevsku gimnaziju I OŠ “Milovan Glišić. “Srbija je impresivna zemlja”, izjavio je ambasador Lahdevirte tokom posete.

Nakon posete Gradskoj upravi gde se susreo sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem koji je ambasadoru poželeo dobrodošlicu I rekao da je Valjevo grad koji je uvek otvoren za saradnju, ambasador Lahdevrte posetio je Valjevsku gimnaziju  I OŠ “Milovan Glišić”.

„Skoro 4 godine živim u Srbiji i pokušao sam da obidjem što je više moguće delova zemlje. Veoma je važan dao našeg posla da putujemo po zemlji u kojoj se nalazimo da bi kad se vratimo mogli da kažemo šta je to što smo saznali. Slika koju ljudi imaju je stara slika o Srbiji , a sada je ova država potpuno drugačija. Ali je impresivno.Nadam se da će Srbija nastaviti integraciju u EU i da će cilj biti ispunjen. Zaista verujem da je Srbiji mesto u EU“, rekao je Lahdevirte .

Za poste pomenutim školama  ambasador je iamo samo reči hvale:

„Bio sam impresioniran posetom Gimnaziji , tradicija i kvalitet obrazovanja su odlični. Istorija je neverovatna. Bilo je sjajno biti i tamo i u osnovnoj školi gde su uslovi za učenje odlični. Impresivno je što sam danas bio u Valjevu i nije mi prvi put“.

Posetu ambasadora valjeskim školama ispratila je i načelnica ŠU Zorica Jocić koja je izmedju ostalog naglasila da je kroz saradnju moguće ostvariti razmenu znanja i iskustava.

„Ovo je značajna poseta našim školama i značajna zbog razmene iskustava i sticanja novih znanja. Danas su u Gimnaziji i ovoj školi saznali dosta o Finskoj kao zemlji koja nam je po mnogo čemu sličan, recimo po broju stanovnika i jedni i drugi se naalzimo izmedju istoka i zapada. Najvažnije je da pronadjeno sličnosti, ono što nas povezuje i spaja jer kroz to možemo da ostvario svaku vrstu saradnje . Danas smo mogli dda čujemo i o sličnostima u jeziku , saznali smo da je 100% preuzeta reč iz srpskog reč „vampir“, a sa druge strane u Gimnaziji smo saznali da njihova najduža reč ima 61 slovo. A naša najduža reč ima 29 slova „antisamoupravnosocijalistički“, zamislite da imamo reč od 61 slova.  Oni su nam govorili o svom  jeziku, a mi smo promovisali kroz uspehe naših učenika i naš jezik i kulturu. Ova osnovna škola je specifična jer neguje kreativnost i individualnost, preduzetništvo kod dece itd. Veoma je bitno da se saradnja nastavi i partnerstvo naših škola sa njihovim školama“, rekla je Jocić nakon posete ambasadora OŠ „Milovan Glišić“

 

4 comments on “Ambasador Finske boravio u Valjevu

  1. Dragan

    veoma korisna poseta prestavnika bratskog naroda i vrlo lepo predavanje zorice jocic. nadam se da ce biti prilike da prestavnici grada uzvrate posetu finskoj i daju im savete kako da uspesno organizuju svoj grad

    Reply
  2. Брана

    спаси нас Господе од оваквих посета! доносе само зло;

    Reply
  3. Valjevac

    Samo se vi hvalite i placajte narodnim parama … Svi vasi pokusaji su samo pokusaji da zamazete oci nama sugradjanima dok se vi bogatite. Ja vas ponajem licno i ja kad progovorim u beogradu u biji kod jednog prijatelja bicete po svim portalima u zemlji sa sve krivicnim prijavama o dokazivanju porekla imovine. Tvrdim vam i dajem svoju rec !! Meni je rec sve !!

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.