Još par koraka do ulaganja u infrastrukturu Divčibara

Na sednici Skupštine konačno je usvojen Plan generalne regulacije Divčbara čime su stvoreni preduslovi za najavljena ulaganja države u komunalnu infrastrukturu ove nama najbliže turističke destinacije.

“Sedamdeset godina se toliko nije ulagao ni u Zlatibor ni u Kopaonik koliko mi nameravamo da uložimo u Divčibare“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prilikom otvaranja hotela Crni vrh na Divčibarama , a koji je ujedno I označio početak izgradnje brojnih turističkih kapaciteta.

Od tog trenutka Gradska uprava bila je gotovo zatrpana zahtevima za dozvole za gradnju na Divčibarama dok s druge strane važeći PGR Divčibara nije zadovoljavao potrebe razvoja Divčibara na način kako bi bile očuvane prirodne karakteristike ove destinacije I istovremeno podržan razvoj .

Za razliku od promene plana 2015. Godine kada interesovanje za izmene uopšte nije postojalo od strane gradjana , novi plan Divčibara pobudio je pažnju. Na prvi predlog plana burno su reagovala I strukovna udruženja naglasivši da plan nije dobar. Usledila je izmena I nove javne rasprave.

Dok se struka bazirala isključivo na karakteristikama arhitekture I urbanizma zanimljivo je da je više od 80% zahteva gradjana bilo vezano za zahteve za prevodjenje njihovih parcela iz poljoprivrednog u gradjevinsko zemljište. Izmene plana zajedno sa javnim uvidima trajale su dugo pa su za to vreme potrebne dozvole izdavane po jedinom važećem planu , onom ranijem na koji niko prilikom usvajanja nije imao primedbu.

Uz prilično buke plan je sada usvojen , a ključni aspekt same promene plana jeste stvaranje okolnosti za izgradnju komunalne infrastrukture koja Divčibarama nedostaje. Struja, voda I kanalizacija ključni su preduslovi za pravilan razvoj planine I prerastanje u ozbiljnu turističku destinaciju.

“Samo kanalizacija na Divčibarama će da nas košta 3 miliona evra. Uložićemo do kraja 2021, mnogo više od 10 miliona evra , samo potez Mionica – Divčibare , Vajevo- Divčibare u kompletnu infrastrukturu . I više od 10 miliona evra i to ćete moći da vidite u našem planu „Srbija do 2025“ , rekao je prilikom posete Divčbarama predsednik Srbije Vučić.

U medjuvremenu država je završila rekonstrukciju puta Krčmar – Divčibare, krenula sa planskim rešenjima I dozvolama za novu trafostanicu , a praktično se čekao samo grad Valjevo sa novim PGR koji bi pedvideo trase za vodovod I kanalizaciju.

“Postojeća primarna kanalizaciona mreža je urađena krajem šezdesetih godina sa ukupnom dužinom oko 3.685 m sa profilima: OK Ø300 ‐ 1190 m, OK Ø250 ‐ 1250 m i OK Ø200 ‐ 1245 m. Kanalizaciona mreža je u lošem stanju a trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji glavnog kolektora čiji investitor je Kancelarija za javna ulaganja Postojeće postrojenje obrade otpadnih voda je izgrađeno u dolini reke Bele Kamenice. Nikada od svoje izgradnje nije bilo u funkciji. Sam objekat je urušen, a deo neprečišćene kanalizacije odlazi u reku. U tehnološkom pogledu postrojenje je koncipirano po tehnologiji koja više nije aktuelna i koja je u sadašnjem trenutku u potpunosti prevaziđena i ekonomski nerentabilna,” naveo je grad u uputstvu projektantu za  projektovanje postrojenja za preradu otpadnih voda na Divčibarama.

Plan sada daje tražena rešenja i pravila što praktično znači da smo značajno bliže najavljenom ulaganju države.

 

 

6 comments on “Još par koraka do ulaganja u infrastrukturu Divčibara

 1. urbanista

  Svi planski uslovi za izgradnju infrastrukture odavno postoje i nije mi jasno ko je ovo svaštariju izmislio

  Reply
 2. Istina

  Gluposti…
  Vučić intezivno laže 10 godina.
  Kakva ulaganja od desetine miliona evra, kakav put od Valjeva do Divcibara i Mionice…?
  Ljudi uradili kanalizaciju 60 tih godina, a svi posle toda za 60 godina ni metra…
  Kakva skupština grada, pa to postoji samo fiktivno. Nemate vi kapaciteta ni za šta.
  Doneli ste odluku o rešavanju aerozagađenja u gradu od 18 stavki, pre 5 godina i ni jedna stavka još nije rešena… Bruka!
  Hoćete da očistitie Divčibare od g…., a Valjevo vam pliva u g….Najveći vrh u Valjevu vam je deponija koja se nadvila nad grad kao avet. Svaki grad ima neki lep centar sa dosta zelenila, a šta ima Valjevo? Šta ima da pokažete posetiocima koji dođu sa strane? Hteli ste da isečete i drveće u Karadžićevoj ulici, ne znate da se brinete o travnjacima i drveću, a kamo li o ljudima…
  *ZAUSTAVITE GRADNJU NA DIVČIBARAMA dok ne rešite kanalizaciju i ostalu infrastrukturu,
  *ZAUSTAVITE GRADNJU U UŽEM CENTRU GRADA VALJEVA, ostavite malo dvorišta i zelene površine, pa vidite da vam kiša nema gde da otekne kad padne od silnih betona i asfalta. Širite grad i pravite naselja po obodima grada…
  Bruka kako sami sebe uništavate…
  Šta ima da vidi neki posetilac Valjeva???

  Reply
 3. Turista

  70g je napravljena kanalizacija i separacija a vodovod 62g,vi tek sada resavate sa jednim korakom,ništa vi nećete rešiti,svo zlo du doneli šop, geometar, ABC test i KEJ firma

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.