Novi vrtići imaće 470 mesta

Nakon ovogodišnjeg konkursa, više od 500 valjevskih predškolaca ostalo je neupisano u neki od vrtića Predškolske ustanove „Milica Nožica“. Rešenje ovog hroničnog gradskog problema je u pretvaranju nekadašnje OŠ „Milovan Glišić“ u Brđanima u novo obdanište, ali radovi koji su trebali da počnu prvog septembarskog dana čekaju na rešavanje žalbe na izbor nadzora  jedne firme učesnice tendera za ovaj posao.

Za 372 slobodna mesta na poslednjem konkursu za prijem predškolaca u PU „Milica Nožica“ bilo je 846 podnetih prijava. Uprava ustanove je, kako kaže njen direktor Milan radović, rešila 353 prijave, nerešenih zahteva za prijem je ostalo 593, da bi se po prigovoru roditelja pozitivno odlučilo u još 76 slučajeva, što znači da u ovom trenutku ostaje 570 nerešenih zahteva i to je broj dece koja su ostala „ispod crte“, odnosno, na listi su čekanja za prijem u neki od vrtića.

„To je bio rekordan broj prijava za prijem i, na žalost, rekordan broj dece koja su ostala neupisana. Potrebe roditelja za smeštajem su sve veće i veće, ljudi se svakodnevno raspituju, iako je upis završen. Oko 90 odsto tih naših sugrađana je zaposleno i nemaju kome da ostave dete. Jasno je da je jedino rešenje za upis svih zainteresovanih u novom objektu, odnosno, objektima“, kaže Radović.

Buduća dva vrtića u prostoru stare OŠ „Milovan Glišić“, kako navodi, imaće ukupno 21 sobu, 11 u jednom, a 10 u drugom, sa ukupno 470 mesta za mališane. Za samu ustanovu to znači zapošljavanje više od 60 novih radnika. Sve sobe, kako napominje Radović, opremiće Fondacija Novaka Đokovića, od jaslenog do predškolskog uzrasta, na osnovu ugovora kojeg su sa Fondacijom potpisali ministar prosvete, gradonačelnik Valjeva i direktor PU „Milica Nožica“.

„Radovi su trebali da počnu 1. septembra, ali se neka od firmi koja je učestvovala na tenderu žalila na izbor nadzora , rešavanje po njihovoj žalbi je u toku, ali mislim da to neće trajati predugo i da će radovi na kompletnoj rekonstrukciji stare šeste škole početi vrlo brzo i biti nastavljeni po predviđenoj dinamici. Osam meseci je rok za završetak, tako da se nadam da će nakon opremanja dva nova vrtića biti spremna za prijem mališana u junu sledeće godine“, kaže Radović.

Smeštaj u državna obdaništa u Valjevu, inače, i dalje je među najjeftinijima u Srbiji, s obzirom da celodnevni boravak košta 5.700 dinara mesečno.

11 comments on “Novi vrtići imaće 470 mesta

  1. Paja profesor

    Pa ovi rekose naprednjaci 650 a sad 450 kad se napravi bice 250 a ako se napravi.

    Reply
    1. Milutin

      Koliko su drugi napravili? Tako pisete i za brze trake da se ne rade i da se nece uraditi kao da je narod corav, kako vas ne mrzi vise da budete tako zli?

      Reply
  2. Dule

    Dobro je što se krenulo u rešavanje problema nedostatka mesta za decu. Možda rekonstrukcija stare 6. škole nije otpočela po planu, ali se nadam da će se i to uskoro rešiti, pa da ubrzo dobijemo proširenje kapaciteta obdaništa. Nadam se da će se naći prostora za proširenje drugih vrtića, ako ne i za izgradnju još nekog novog. Bitno je da se radi na tome.

    Reply
  3. Daca

    Odlična vest. Deca će imati kvalitetne uslove boravka, a vaspitači uslove za rad.

    Reply
  4. Miki

    Ovakve stvari moze samo da napada i mrzi samo los covek i nista drugo. Svako iole zdrav u mozak i koji ne mrzi svoj narod ce reci pohvalno, zavrsice se i to, pa hoce li neko ko je napadao i lagao da se izvini?

    Reply
  5. Goran

    Po dolasku gospodina Radovića mnoge stvari u ustanovi su krenule napred. Kad sposoban čovek uzme nesto da vodi odmah se vidi napredak. Samo zaposleni znaju kakve su nepravde trpeli u mandatu velike gospodje Đurović. Veliko poštovanje prema Radoviću.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.