Neke potrošačke greške

“Čovek se na greškama uči” narodna je izreka koja se u životu često potvrđuje.

Naročito se skoro svakodnevno potvrđuju potrošačke greške koje za posledicu imaju gubitak povećih suma teško stečenog novca. Ukazivanje na rizike mogućih grešaka prilikom izbora i kupovine robe i usluga za ličnu ili porodičnu upotrebu, jedna je od osnovnih dužnosti svih potrošačkih udruženja.

Na osnovu višegodišnjeg iskustva u rešavanju potrošačkih sporova prvom  i najčešćom greškom smatra se kupovina preko društvenih mreža upotrebom “pametnih telefona”, jer su te mreže prepune lažnih (neregistrovanih) trgovaca.

Lažna je roba koja se nudi (nije ni nalik datom opisu ili fotografiji), lažne su cene (suviše niske da bi bile realne), lažni su i trgovci jer se o njima zna samo telefonski broj za naručivanje. Posledice te prevarne kupovine su višestruke, a potrošačima najteže pada saznanje da i ne znaju ko ih je prevario. Žrtve su najčešće mladi.

Znatno manja greška je izbor i kupovina robe preko internet platformi ili internet prodavnica (veb sajtova) poznatih brendova, bilo domaćih ili inostranih. I u tom slučaju postoji mogućnost da isporučena roba ne bude saobrazna ugovoru o prodaji, ali se pouzdano zna adresa na kojoj prodavac posluje i na koju se pošiljka može vratiti u roku 14 kalendarskih dana od dana njenog preuzimanja.

Za robu prikazanu na prodajnim promocijama, vešti promoteri će poseticima ljubazno ponuditi unapred pripremljen ugovor o kupovini “pod najpovoljnijim uslovima”, ali im neće dati garantni list i obavezan obrazac za odustanak od kupovine, čime potrošač gubi pravo da im robu vrati. U ovom slučaju žrtve su pretežno stariji.

Posledice ove greške ipak se mogu ublažiti uz pomoć udruženja potrošača.

Vrlo je rasprostranjena greška potrošača koji se prilikom kvara nekog uređaja u garantnom roku odmah obraćaju ovlašćenom servisu i mole za brzu popravku. Potrošači moraju znati da se svaka reklamcija na kupljenu robu izjavljuje isključivo prodavcu, jer je samo on odgovoran za kvalitet prodate robe.

Novo pravo potrošača da za usluge čija je vrednost veća od 5.000 dinara od servisera najpre dobije predračun radova i materijala, još nije zaživelo u praksi, pa se događa da naručenu uslugu plate višestruko više nego što stvarno vredi.

I ovu grešku potrošač može maker delimično popraviti uz pomoć udruženja.

Pravo potrošača da pružaocima komunalnih usluga javnih preduzeća izjave reklamaciju na kvalitet ili cenu nije novo, ali se zbog neupućenosi skoro nikada ne primenjuje. Naime, ta su preduzeća dužna da imaju komisije za rešavanje prigovora korisnika njihovih usluga i samo su odluke tih komisija validne za vansudsko rešavanje potrošačkih sporova. Oni potrošači koji to pravo ne koriste čine veliku grešku, na svoju štetu.

Ukazivanjem na navedene greške i propuste cilj nam je da se kod naših sugrađana vremenom razvije preventivni odnos prema potrošačkim izazovima, kojim se afirmiše još jedna narodna izreka: “Pametni ljudi uče se na tuđim greškama”.

Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.