NIS: Pumpa isključivo po zakonu i uz poštovanje najstrožijih ekoloških standarda

Nakon što su meštani Mišarske i Železničke ulice izrazili bojazan da bi izgradnja nove pumpe mogla doprineti povećanju zagadjenja , odgovarajući na pitanja Vamedie u NIS-u kažu da će pumpa u slučaju dobijanja pozitivnih rešenja, biti uradjena u skladu sa zakonom i uz poštovanje najstrožijih ekoloških standarda.

Izgradnja NIS-ove pumpe „Valjevo 5“ planira se na katastarskoj parceli br.6681 K.O. Valjevo. Idejno arhitektonsko rešenje za izradu Urbanističkog projekta izgradnje stanice za snabdevanje gorivom, urađeno je na osnovu Plana generalne regulacije „Centar“ (objavljen u Službenom glasniku grada Valjeva br. 09/14.), Informacije o lokaciji br.: 350-741/2021-07 od 14.03.2022.g. Valjevo, kao i na osnovu važećih Zakona, Propisa i Standarda. Lokacija koja je planirana za izgradnju stanice za snabdevanje gorivom „Valjevo 5“ je na delu KP 6681 KO Valjevo.

Meštani dve pomenute ulice tokom ove nedelje održali su protestni zbor na kome su izrazili negodovanje , ali i konstatovali da je predvidjena gradnja po zakonu. „Mi vidimo u planu koji je danas objavljen da su gabariti pumpe prilagodjeni onome što je urbanistički propisano. Medjutim,  ono što kod nas izaziva bojazan jeste ovaj program posmatran u široj slici. Znači nije pitanje da li će pumpa biti uradjena u skladu sa zakonom i ekološkim standardima jer mi nemamo razloga da sumnjamo da NiS neće koristiti najadekvatnije mere. Problem je u kumulativnom efektu zagadjenja na ovoj lokaciji koju grad Valjevo nema kapacitet da izmeri“, rekla Kristina  Cvejanov na protestu.

O predvidjenoj izgradnji pumpe dodatna pitanja Vamedia je uputila kompaniji NIS.

„Uz poštovanje svih zakonskih preduslova, kompanija NIS je prihvatila da na novoj lokaciji, u Ulici Vladike Nikolaja, otvori novi savremeni NIS Petrol objekat. NIS je trenutno u proceduri ishodovanja svih neophodnih dozvola i neće početi aktivnosti na izgradnji nove benzinske stanice dok ne dobije sva neophodna odobrenja od nadležnih organa“, kaže se u odgovorur Vamedii.

Izgradnja pumpe predvidjena je u slučaju pizitivnog rešenja  čime se omogućava, između ostalog, i zatvaranje zastarele stanice u naselju Tešnjar.

Na pitanje o standardima gradnje i eventualnom povišenom zagadjenju u NIS-u tvrde da će nova pumpa biti izgradjena po najstrožijim ekološkim standardima:

„Na novoj lokaciji, vodeći se najvišim bezbednosnim i tehnološkim standardima, kompanija NIS planira izgradnju jednog od najsavremenijih objekata u svojoj maloprodajnoj mreži koji će zadovoljiti i najstrože ekološke standarde, kao i sve druge zakonom propisane mere. Posebno naglašavamo da će nova stanica za snabdevanje imati ugrađene detektore za curenja rezervoara, kao i sistem za povrat ugljovodoničnih para, čime se isključuje mogućnost štetnih isparenja. Kao društveno odgovorna kompanija, NIS će nastaviti sa dugogodišnjom praksom i nakon što izgradnja objekta bude završena, kompanija će ozeleniti i oplemeniti prostor na parceli na kojoj će se nalaziti nova benzinska stanica“.

Predvidjeni kompleks se sastoji iz objekta stanice (neto korisne površine oko 39.76 m²), nadstrešnice nad točećim mestima, pomoćnog objekta, rezervoarskim prostorom za tečna goriva i svim potrebnim instalacijama za rad.

Lokacija se nalazi na gradskoj deonici državnog puta IB broj 21. Saobraćajni priključci biće definisani na osnovu uslova JP Putevi Srbije. Planira se izgradnja novih saobraćajnih priključaka.

Pre početka izgradnje predviđa se rušenje svih postojećih objekata na parceli.

Na lokaciji je planirana izgradnja savremenog objekta maloprodajne mreže SSG u NIS Petrol brendu.

 

 

3 comments on “NIS: Pumpa isključivo po zakonu i uz poštovanje najstrožijih ekoloških standarda

  1. Predrag Savić

    Naravno da će poštovati najviše ekološke standarde. Ko ne veruje neka pogleda kako su inspekcije uterale “Krušik” u red i smanjile zagadjenje valjevskog vazduha za 25%!

    Reply
  2. miloš marjanović

    ne vidim ništa sporno u ekološkim pogledima pumpe ali me brine uključenje sa pumpe na ulicu zbog blizine semafora. Lepo su je smislili, sa travnjakom, drvećem…

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.