CESID: Do 19h glasalo 54,6% gradjana

Birališta u Srbiji biće zatvorena u 20h.  Na današnjim izborima pravo glasa 6.502.307 birača, utvrdila je Republička izborna komisija. Za oko 100.000 birača sa područja Kosova i Metohije glasanje na izborima organizovano je u najbližim opštinama centralne Srbije.

Biračka mesta otvorena su u 7 sati, a građani će svoje biračko pravo moći da ispune do zatvaranja u 20 sati. Svi birači koji se zateknu na biračkom mestu u to vreme imaju pravo da glasaju bez obzira na vreme zatvaranja biračkog mesta.

Prema analitici CESID-a, do 19h je u Srbiji na izbore izašlo 54,6 odsto upisanih u birački spisak. Na izborima pre bojkota, do 19h izlaznost je bila 53,1 odsto.

Cesid: Najčešće proceduralne nepravilnosti

Na osnovu informacija dobijenih od posmatrača, u periodu od 13 do 17 časova, Cesid je uočio ponavljanje nepravilnosti koje su zabeležene u toku dana.

Najčešće su proceduralne nepravilnosti i odnose se na ubacivanje listića u pogrešne kutije, nepoštovanje koraka u sprovođenju izbora (ne nanosi se sprej, ne proverava se identitet birača i slično) i na greške pri potpisivanju izvoda iz biračkih spiskova.

Osim navedenog, posmatrači su nastavili da uočavaju aktivnosti kojima se ugrožava tajnost glasanja na biračkim mestima (fotografisanjem listića ili snimanjem procesa glasanja), porodično glasanje i lakše incidente i verbalne sukobe.

MUP: Identifikovan muškarac koji je napao Bratislava Jugovića

Pripadnici Policijske uprave Čačak identifikovali su i pronašli lice koje je u Čačku napalo poslanika SNS-a Bratislava Jugovića.

„Tridesetdevetogodišnji muškarac iz Čačka doveden je u policijsku stanicu gde će dati izjavu na okolnosti ovog događaja“, saopštio je MUP.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.