Parkiranje tamo gde mu nije mesto

Iako grad svake godine izdvaja izmedju 2 i 3 miliona dinara za popravku podnih obloga na trgovima i javnim površinama , nesavesni gradjani i dalje parkiraju automobile tamo gde parkiranje nije dozvoljeno i čime se oštećuju pomenute podne obloge.

Da kombi vozila post exspresa staju gde požele bez obzira da li ometaju saobraćaj ili ne , a potom redovno zbog samo jedne koverte ulaze u BID zonu, odavno je poznata stvar. I svi su izgledi da tu pomoći nema. U jednoj od tih službi saznajemo da imaju dozvolu policije da se mogu zaustaviti na svakom mestu. Na pitanje Vamedie da li to znači i na pešačkom prelazu i tamo gde zaustavljanje znakom već nije dozvoljeno, sležu ramenima tvrdeći da se ta dozvola odnosi na sve. Ipak da li imaju dozvolu grada da urušavaju mermerne ploče , nije poznato. Upućeni tvrde da nemaju.

Nije isključeno da povedeni ovim primerom i sami gradjani svoje automobile voze i parkiraju na mestima gde to nije dozvoljeno. Grad Valjevo svake godine uloži do 3 miliona dinara za zamenu i popravke na podnim oblogama kod hotela Grand, Trgovima Živojina Mišića i Desanke Maksimović, duž Keja Prvog ustanka, ispred Centra za kulturu. Do pucanja ploča dolazi zbog parkiranja vozila i vožnje automobila pa i kamiona po pločama. Same ploče nisu predvidjene niti mogu da izdrže težinu vozila .

Nakritičnija tačka svakako jesu mermerne ploče u BID zoni. Tamo su svojevremeno postavljene rampe kako bi se ulazak vozila iole iskontrolisao. Na žalost rampa radi svremena na vreme , a često je i na meti huligana koji je polome.

Zanimljivo je da su gradjani burno reagovali na vest da je grupa obesnih mladića u samo jednoj noći uništila mobilijar, izlog i gotovo sve što im se našlo na putu. Gradjani s druge strane istovremeno pokazuju istu bahatost u odnosu na imovinu grada posebno u slučaju kada treba da parkiraju svoj automobil. Iz kog razloga komunalna policija ne reaguje , nije poznato.

Nije nepoznanica da Valjevo ima problem sa parkiranjem i da grad ovaj problem pokušava da reši. Ideja da se na postojećem parkingu iza RFZO izgradi spratna garaža nije bila prihvaćena od strane stanara u obližnjim zgradama. Istovremeno nikada nijednom vlasniku automobila nije naplaćena kazna zbog parkiranja na zelenoj povšini koja okružuje pomenuti parking.

Nova ideja ili rešenje odnosi se na spratnu garažu na parkingu kod Doma zdravlja . Ako je verovati gradjanima koji osudjuju mesto za izmeštanje pumpe NIS-a na mesto starog Prekršajnog suda , ni spratna garaža preko puta Doma zdravlja neće bolje proći . Argumenti protiv koje su gradjani iznosili odonosili su se na blizinu Doma zdravlja . Parking je još bliže pa se može pretpostaviti da ni to neće biti rešenje koje će zadovoljiti gradjane.

Još jedan argument koji se poslednjih meseci mogao videti na drutvenim mrežama odnosi se na udaljenost pojedine spratne graže od centra. Gradjani su očito navikli da se parkiraju neposredno ispred mesta na koje su pošli.

Ipak, situacija je trenutno takva da veliki novac dajemo na popravke i pokušaje da se sačuva ono što imamo. Trg Živojina Mišića i Trg Desanke Maksimović na skoro svakoj su slici Valjeva i nešto na šta smo posebno ponosni. Ipak,  s obzirom da mnogi mermerne ploče vide kao prostor za parkiranje , izgleda da nisu svi gradjani baš ponosni.

8 comments on “Parkiranje tamo gde mu nije mesto

 1. Zakon šta to bi !!!!!

  Došla su druga vremena,sada saobraćajna policija sedi u autu,uključe radar i greju se..To isto važi i za razne inspekcije,pogledajte druge gradove i pešačke zone…Ne smeju biciklu da voze..Nema ko da sprovede zakon,koji postoji za ove bahate vozače.

  Reply
 2. Branko

  Prošlog leta postavili su nove ploče, ali šta vredi kad kamioni, kombiji, automobili neprekidno ugrožavaju pešake. Viđam ih da samo dođu da okrenu. A tek parking iza Dunav osiguranja prava katastrofa, ako ne nađu mesto parkiraju na zelenoj površini. Taj parking nije zvanično primljen jer u tunelu iz Vojvode Mišića postoji ulaz u stanbenu zgradu br. 10 , a iza tunela ulaz u br. 8. O parkingu niko ne vodi računa bitno je da parking servis naplaćuje. Parking je urađen pre 30 godina betonska podloga sva ispucala, nikad oprana sem ako jak pljusak ne spere blato, a granje lipa ne potkresano. Aman, imali neko da ovo asfaltira i uvede neki red.

  Reply
 3. Miloš Marjanović

  je li samo Post express problem? Ja na slici vidim neku drugu firmu. Sve što je državno to ne valja. Je li se ovim vodite?

  Reply
 4. Mladen

  Hoce gejak da udje autom ako moze u prodavnicu,tesko zadnjici da prepesaci 200 ili 300m peske. Kazne za nepravilna parkiranja od 15 – 20.000,da vidis Kako ce gejak da nauci gde treba da parkira sledeci put!

  Reply
 5. xxx

  cenzurisano
  u pesacku je dozvboljen ulaz do 11h
  Ovo je slikano u 10h
  Pesacka je i onako slaba , slobdno ukinite ulaz pa da zatvori i ono malo lokala koje radi

  Reply
 6. sin anarhije

  SELJANA parkira gde stigne , jer tako radi i u svojim selima , nivo kulture nula , a o starosti krseva uglavnom Wolksvagen necu da pricam …. policajci svi sa sela , dve trecine se poznaje i sta tu ima nejasno ….. bili i ostali zemlja seljaka na brdovitom Balkanu …

  Reply
  1. Gane

   Bravo za komentar,sve je tačno i još gore.
   Nadam se da će neko nadležan,ako takvih uopste ima,videti bar pogledati!!!!!

   Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.