Inicijativa za izradu Lokalnog akcionog plana pristupačnosti

Evropski pokret u Srbiji-Valjevo  će danas gradonačelniku Valjeva uputiti Inicijativu za pokretanje lokalne javne politike pristupačnosti. Polazeći od ovlašćenja iz člana 30. Zakona o planskom sistemu Republike Srbije, ovo udruženje građana predložiće lokalnoj samoupravi izradu Lokalnog akcionog plana pristupačnosti u Valjevu za period 2023-2027. godina.

Aktivisti valjevskog Evropskog pokreta danas su na šetalištu u blizini Centra za kulturu razgovarali sa sugrađanima i pozvali ih da potpisom podrže Inicijativu za pokretanje lokalne javne politike pristupačnosti. O tome šta je cilj inicijative, koordinator projekta „Akcija javnog zagovaranja unapređenja pristupačnog okruženja u Valjevu – Ka Univerzalnom dizajnu“ Vladimir Pantić kaže:

„Naša ambicija je da, uz podršku javnosti, utičemo na pokretanje nove lokalne javne politike koja će doprineti da se sklone suvišni automobili sa šetališta, da se obezbedi primeren parking za automobile, da valjevske ulice budu pristupačne i udobne za kretanje za svakog bez razlike, kako u centru tako i na periferiji. Jednostavno, hoćemo da podstaknemo gradske vlasti i javnost  da se preduzimaju mere i akcije kako bismo  u skoroj budućnosti mogli da kažemo da je Valjevo grad za sve ljude. A zašto je to važno? Gotovo polovina stanovnika Valjeva ima poteškoće sa slobodnim kretanjem zbog okruženja koje je puno prepreka. U najtežem položaju su osobe sa invaliditetom za koje su valjevske ulice gotovo neprohodne. Međutim, imamo i puno dece, roditelja koji voze malu decu u kolicima, ljude koji su povređeni, koji nose teret i da ne zaboravimo – naši stariji sugrađani, preko 65 godina, čine petinu populacije.“

Vladimir Pantić dodaje da su nalazi ankete koju je sproveo EpuS-Valjevo potvrdili da sugrađani žele manje automobila i slobodne ulice. Zatim, građani žele da ulazi u javne ustanove budu pristupačni, ali da javne ustanove obezbede i bolju obaveštenost građana o pravima i uslugama. Dakle, sem fizičke pristupačnosti građani traže da postoji i dostupnost javnih informacija.

„Mi ćemo sutra zvanično podneti Inicijativu za pristupačnost Gradu Valjevu i gradonačelniku i očekujemo da će lokalne vlasti postupiti po zakonu. Dakle, da će sa pažnjom razmotriti naše argumente i da će inicijativa biti prihvaćena, odnosno da će biti pokrenut postupak izrade Lokalnog akcionog plana za unapređenje pristupačnosti, uz aktivno učešće građana. Potpuno smo spremni kao udruženje i građani, a verujem da su i drugi, da damo doprinos u izradi tog plana i promeni situacije u Valjevu. Bićemo istrajni u tome da dobijemo zvaničan odgovor lokalne vlasti i da se ta inicijativa realizuje. Nastavićemo saradnju sa građanima i udruženjima, zajednički ćemo ukazivati na probleme pristupačnosti na našim ulicama. Radićemo na tome i da nadležni prihvate da rešavaju jedan po jedan problem nepristupačnih objekata (Glavna pošta, zgrade sudova, Centar za kulturu itd). Pokušaćemo da dopremo i do škola, da zajednički radimo na edukaciji mladih.

Istraživanje javnog mnjenja pokazalo je da građani kao najveći problem pristupačnosti trenutno vide automobile, bilo da su parkirani nepropisno na trotoaru, na zelenim površinama ili na parking mestima koja su nepropisno postavljena. „Ispitanici su istakli i nedovoljnu svest i opštu kulturu svih nas. Svakako da najveću odgovornost za uređenje Valjeva imaju nadležni organi, ali potrebno je da svi damo doprinos“, istakao je Pantić.

U inicijativi je zatraženo da u donošenju Lokalnog akcionog plana pristupačnosti učestvuju građani, pogotovo osetljive grupe. „Analizirali smo primenu postojećih planskih dokumenata, prvi od ključnih pokazatelja je da se oni ne primenjuju, a drugi da prilikom izrade planskih dokumenata nisu učestvovali građani. U nekim planskim dokumentima je predviđeno tzv. raskrčenje ulica: uklanjanje automobila, izvođenje radova na ulicama u saglasnosti sa Pravilnikom o pristupačnosti – da ima dovoljnu širinu, određeni nagib, minimalne visinske razlike između trotoara i kolovoza itd. To je posao u koji treba da budu uključeni nadležni organi i stručnjaci, ali i javnost koja treba da zahteva da ono što se gradi bude pristupačno za sve nas.“

Inicijativa za pokretanje lokalne javne politike pristupačnosti deo je projekta „Akcija javnog zagovaranja unapređenja pristupačnog okruženja u Valjevu – Ka Univerzalnom dizajnu“, u okviru Programa podrške javnom zagovaranju „Istraži–Osnaži“, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, a sprovodi Trag fondacija.

 

3 comments on “Inicijativa za izradu Lokalnog akcionog plana pristupačnosti

 1. Istina

  Više mi muka od pokreta i akcija…to su samo neki projekti koji se prave na papiru da bi se dobile razne pare i donacije za pojedince…To je dobro funkcionisalo za vreme Tita, danas je to ništa za građane, gledajući, u celini.
  Elem, tačno je da je među većim problemima Valjeva i nepropisno parkiranje automobila, ili bolje rečeno nemogućnost parkiranja i nemogućnost kretanja pešaka našim ulicama i trotoarima.
  Pa mi smo izgradili PU za 100.000 stnovnika bez parkinga za korisnike usluga. Bruka i sramota, a kažu arhitekta dobio nagradu??? Oni nemaju parking ni za svoje zaposlene, nego parkiraju, do skora u blatu, a sada na šoder, pored pruge. Mi imamo tržne centre na kojima je više parkiranih automobila građana, nego kupaca koji su došli da kupuju (Roda, Lidl…).
  Nekad pomislim da je to naš nivo, svesti, obrazovanja, znanja… To smo mi na tom stupnju razvoja društva. Da parkiramo na zelene površine, u blato, na trotoar gde ne mogu da prođu dečija kolica… Isto je tako i sa čistoćom u gradu i bacanjem smeća. U naselju u Kolubari, mnogo automobila je na zelenim površinama, u blatu… Sve više parkiranih automobila, ne samo u gradu, nego i prema periferijama je parkirano nepropisno, pa i tamo gde mogu da se propisno parkiraju….
  Niko ne reaguje, policija jedna, druga, inspekcije, kao da ne postoje? Uništen je sistem u državi. Svi podsistemi društva. Nema plana ni programa, a ako ga i ima niko ga ne sprovodi.
  Zabraniti pod hitno izgradnju stambenih zgrada u centru, jer od 4-5 kućica niču zgrade sa 50 stanova bez zelene površine i po nekoj glupoj uredbi, sa samo 70% parkinga za te stanove. Odnosno nema svaki stan jedan parkin, umesto da ima bar 30% više parking mesta… Pod hitno izgraditi spratne garaže na lokacijama koje neće smetati građanima. Kmplet osloboditi trotoare i na njima napraviti biciklističke i pešačke staze. Kako? Pa lepo tako što pojedine ulice pretvoriti u jednosmerne.
  Ako treba širiti grad, širiti ga na periferijama u stilu izgradnje naselja kao i do sada… ali mislim da ne treba jer grad izumire kao i cela Srbija. Trenutno se samo peru pare sa tim preskupim kvadratima stanova…
  Ali nade ima Laura Koveši je već u Bugarskoj!

  Reply
 2. Petar Petković

  Ovaj čovek svim i svačim se bavi, samo onim što treba i za šta ga narod plaća ne radi 🙄 demagogija klasična.

  Reply
 3. Dragan

  Hoce da nam zabrane da vozimo aute. Pa nisam ja kupio dzipa da bih ga parkirao po nekim budzacima nego da ga svi zagledaju kad parkiram na ulici ili trotoaru

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.