Ovacijama završen 37.Valjevski Jazz festival

Uz ovacije publike koja je sve tri večeri 37.Valjevskog Jazz festivala, od 25.do 27.novembra, ispunila salu Centra za kulturu u redukovanom broju zbog poštovanja epidemioloških mera, sinoć je završeno ovogodišnje izdanje najdugovečnijeg džez festivala naših prostora.

U planetarno komplikovanom trenutku, grad Valjevo i Savet festivala predvođen umetničkim direktorom Milanom Đurđevićem, uspeli su da naprave program koga se ne bi postidela nijedna scena nekog svetskog jazz događaja, uz prisustvo domaćih i stranih etablitanih umetnika.

Tradicionalno, program je počeo u četvrtak nastupom valjevskih bendova. U petak, Vladimir Maričić je sa svojim kvartetom predstavio aktuelni autorski album„Ibar“, a tradicionalni motivi numera poput „Bembaše“, „Morave“ i „Ibra“, brižljivo upakovane u džez ruho, oduševile su prisutne.

Fantastičnu konekciju sa publikom napravila je Lena Kovačević, koja je svojim repertoarom pomirila džez standarde, ali i hitove koji se nalaze na svetskim jazz i world music top listama i relevantnim radio stanicama. Za kraj, momci iz niškog benda EYOT održali su svirački, umetnički i emotivni čas modernog, čvrstog, svetskog džeza.

Kruna programa svakako je bio nesvakidašnji koncert jednog od najvećih svetskih lautista i solista na gitari Edina Karamazova i balkanske dive Kaliopi. Njih dvoje su nakon velike pauze izveli numere sa zajedničkog projekta „Oblivion“ i zadivili valjevsku publiku koja, kako su umetnici izjavili nakon koncerta, „ume da sluša, čuje i oseća“.

Vasil Hadžimanov band, predvođen frontmenom Vasilom Hadžimanovim, nadahnuto je najpre izveo svoje nove numere, a kraj 37.Valjevskog Jazz festivala prisutni su dočekali na nogama i uz ovacije. Svoj prvi profesionalni nastup sinoć je sa VHB imao i osamnaestogodišnji Đurađ Đuričić, koga su domaćini nagradili monografijom Valjevskog Jazz festa.

Edin Karamazov, bosanskohercegovački muzički umetnik, jedan od najboljih svetskih lutnjista, koji je svetsku pažnju privukao prošlogodišnjim albumom koji je snimio sa Stingom, s kojim saradanju nastavlja i novim projektom. Karamazov је otkrio i da priprema svoj prvi džez projekat.

Karamazovu Valjevo nije strani,sobzirom da je ovde služio vojsku.

„Valjevo danas ili sutra Trst, Sarajevo ili bilo koji drugi grad, svodi se na to da je sve to ista zemlja, a muzika lebdi iznad nje. Naravno, postoji tu i, kako volim da kažem, infrastruktura, ljudi koji to organizuju i prave program. Ponosan sam zbog poziva organizatora valjevskog „Džez festa“, pogotovo sada kada se neki koncerti i festivali otkazuju. Muzika je ljubav, muka, radost… Valjevo ili Trst, lepo je imati ljude koji mogu da organizuju da se muzika čuje“, rekao je Karamazov

„38.Valjevski jazz festival počeo je poslednjim taktom sinoćnjeg programa, a pokušaćemo da učinimo sve da u narednim godinama ovaj festival, koji ima tradiciju vrednu epiteta nacionalnog blaga, plasiramo na mapu najprestižnijih džez događaja u Evropi. Valjevo, valjevska i srpska publika to zaslužuju“ – rekao je umetnički direktor Milan Đurđević.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.