Sporan Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima

Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima uzburkao je brojne organizacije. Ukazuje se na brojne probleme koje ova izmena Zakona može doneti  od kojih su mnoge u suprotnosti i sa Ustavom RS.  Po ovom nacrtu dozvoljeno je snimanje, prepoznavanje lica , ulazak u stan od strane policije bez odluke suda, a ministar može i posebnim grupama dati ovlašćenja policije. Civilni sektor ukazuje da je nacrtom predvidjeno i da ministar može odrediti visinu vrednosti poklona koji može biti primljen.  

Javna rasprava . kažu u brojnim NVO o ovom Zakonu počela je bez transparentnog obaveštavanja javnosti o istom čime je , kako kažu predupredjen broj učenika u raspravi. Radne grupe Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji za Poglavlja 23 – Pravosuđe i osnovna prava i 24 – Pravda, sloboda, bezbednost, uputile su zahtev nadležnom ministarstvu da produži javnu raspravu o Nacrtu zakona o unutrašnjim poslovima i učestvuje u dijalogu o Nacrtu na zajedničkoj sednici sa Nacionalnim konventom.

Radne grupe naglašavaju da je Nacrt pomenutog zakona bez najave objavljen na sajtu MUP-a krajem avgusta, i da je javna rasprava trajala svega 20 dana što je zakonom minimalno predviđen period. Nacrt sadrži brojne odredbe koje će, ukoliko ostanu nepromenjeneugroziti zagarantovana prava građana i njihovu bezbednost, umanjiti javnost rada policije, uticati na njen integritet i očuvati politički uticaj koji je glavna prepreka uspostavljanju operativne autonomije policije.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) saopštilo je u petak (17. septembra) da će Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima, ukoliko bude usvojen u trenutnoj formi, urušiti dostignuti nivo ljudskih prava kao i pravo na slobodu govora i pravo na privatnost.

„Nacrt Zakona kojim se uređuju sistemi za obradu podataka, kao i nadzor i snimanje na javnim mestima ugrožava se pravo na privatnost građana i uvodi se totalni nadzor bez ikakve kontrole suda i potpuno suprotno standardima GDPR-a i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti“, navodi se u saopštenju NUNS-a.

Kako se navodi u saopštenju, predložene odredbe zakona mogu pogubno uticati i na ugrožavanje tajnosti novinarskih izvora što razvija efekat autocenzure i onemogućava rad novinara, pre svega onih koji istražuju i izveštavaju o korupciji i organizovanom kriminalu.

„Podsećamo da su ove odredbe u suprotnosti sa ciljevima u Medijskoj strategiji koja je predvidela pojačavanje zaštite novinarskih izvora, što ovakvim predlozima može odvesti samo u suprotnom smeru“, navode iz NUNS-a.

Na internet stranici MUP-a navodi se da je osnovni cilj novog nacrta zakona „preciznije definisanje određenih odredbi“ i njihovo prilagođavanje i usklađivanje sa praktičnim potrebama Ministarstva unutrašnjih poslova, kako bi doprinele poboljšanju kvaliteta u obavljanju policijskih i drugih poslova“.

U članu 44. Nacrta zakona dat je osnov da policija „koristi mnogobrojne sisteme za obradu podataka, pre svih, sisteme video-nadzora za automatsku detekciju lika i registarskih tablica“.

Ovo omogućavaju sigurnosne kamere Huaveja (Huawei), koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije kupilo od te kineske tehnološke kompanije kupilo 2019. godine, u okviru projekta „Bezbedan grad“.

Novi Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima ukoliko bude usvojen u trenutnoj formi urušiće dostignuti nivo ljudskih prava između ostalog pravo na slobodu govora i pravo na privatnost, tvrdi čak 27 što organizacija što udruženja.

Predloženim članovima 44, 156 – 158 Nacrta Zakona kojim se uređuju sistemi za obradu podataka, kao i nadzor i snimanje na javnim mestima ugrožava se pravo na privatnost građana i uvodi se totalni nadzor bez ikakve kontrole suda i potpuno suprotno standardima GDPR-a i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Ove odredbe mogu pogubno uticati i na ugrožavanje tajnosti novinarskih izvora što razvija efekat autocenzure i onemogućava rad novinara, pre svega onih koji istražuju i izveštavaju o korupciji i organizovanom kriminalu. Podsećamo da su ove odredbe u suprotnosti sa ciljevima u Medijskoj strategiji koja je predvidela pojačavanje zaštite novinarskih izvora, što ovakvim predlozima može odvesti samo u suprotnom smeru.

Takođe, ograničenjima koja su predviđena članovima 25, 58 i 59, kao i kaznene odredbe u članu 355 kojima se predviđaju visoke kazne i za fizička lica, kako za upotrebu pojma policija tako i za otkrivanje identiteta ovlašćenog lica ugrožavaju redovan rad novinara, izveštavanje u interesu javnosti, i dovode do apsurdne situacije budući da se za upotrebu pojma „policija“ mora tražiti dozvola resornog ministra. 

Otkrivanje identiteta policajca, koji po svemu sudeći više neće nositi oznake sa svojim prezimenima već će oznake biti kombinacija slova i brojeva, takođe će biti kažnjivo, iako se radi o službenom licu čiji rad mora da bude pod lupom javnosti.

Rad na ovom Nacrtu Zakona protekao je prilično netransparentno i zainteresovane strane uprkos programu javnih rasprava koji je objavljen na sajtu MUP -a, nisu bile obaveštene o istom.

Potpisnici:

  1. Nezavisno udruženje novinara Srbije
  2. Nezavisno društvo novinara Vojvodine
  3. Fondacija Slavko Ćuruvija
  4. Partneri Srbija
  5. Asocijacija onlajn medija
  6. A11 inicijativa
  7. Transparetnost Srbija
  8. Evropski pokret u Srbiji
  9. Inicijativa mladih za ljudska prava
  10. Beogradski centar za ljudska prava
  11. Autonomni ženski centar
  12. AS Centar
  13. Asocijacija lokalnih nezavisnih medija Lokal pres
  14. Nepušački edukativni centar – RP
  15. Zapadnobalkanski institut – Western Balkans Institute
  16. Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda
  17. TV Forum
  18. Centar za ženske studije
  19. Komitet pravnika za ljudska prava YUCOM
  20. Asocijacija medija
  21. CRTA
  22. Odbor za ljudska prava Niš
  23. Alternativni dom
  24. NGO Libero
  25. Beogradski centar za bezbednosnu politiku
  26. Građanske inicijative
  27. BIRODI

3 comments on “Sporan Nacrt Zakona o unutrašnjim poslovima

  1. Милош Марјановић

    zbog kojekavih sloboda izglasanih na Zapadu moramo da skidamo cipele na aerodromima, skidamo kaiš, strahujemo kada će se neko zaleteti kolima u šetače, restorane, baciti bombu… samo jošto fali i kod nas.

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.