SSP: Revitalizacija parka Pećina ili masakr motornom testerom?

Po tvrdnjama Stranke slobode I pravde u Valjevu, preduzeće Agrorazvoj praktično je bez saglasnosti osnivača, Grada Valjeva, preneo na gazdovanje valjevske šume privatnom preduzeću Foresting. Branko Ivković predsednik GOSSP-a najavljenu seču stabala u parku Pećina prokomentarisao je rečima: “Budimo iskreni, za njih nema razlike između revitalizacije najvećeg gradskog parka i krčenja obale u nekom od okolnih sela!”

Još u aprilu mesecu najavljena je revitalizacija parka Pećina, koja podrazumeva seču I potom sadnju novih stabala , a na osnovu stručnog elaborata. Stranka slobode I pravde upitala je najpre sa koje se pozicije direktor Agrorazvoja Dragut uzmanović tada oglasio, ako se zna da je to bila stranačka konferencija tačnije, konferencija Saveta za prirodne resurse I zaštitu životne sredine SNS-a?

“Mi smo želeli da sve I vezi toga proverimo , uputili smo zahtev  I dobili odgovor 30. 07.2021. godine,u kome smo  obavešteni  da je izradu elaborata o zdravstvenom stanju stabala u Parku Pećina naručilo preduzeće “Agrorazvoj – valjevske doline“ zaključujući Ugovor o poslovnotehničkoj saradnji sa PD “ Foresting “d.o.o. Beograd. U dopisu je navedeno i da je tim ugovorom to privatno preduzeće angažovano radi izrade projekta sanacije šuma i park šuma, kao i da je naručilac posla obavešten od strane PD “ Foresting “ da naručene poslove izvodi u saradnji sa profesorima sa Šumarskog fakulteta u Beogradu Dr Slobodanom Milanovićem i Dr Ivanom Milenkovićem. Nakon toga, a po našem novom zahtevu dostavljen nam je i navedeni Ugovor o poslovno tehničkoj saradnji br. 773 / 21 od 19.04.2021. godine,”, kaže Ivković I ističe da se iz dostavljenog jasno može videti da ne postoji saradnja sa Šumarskim fakultetom , kako je to bilo najavljeno, već da je navedena lica angažovalo privatno preduzeće “Foresting “.

Predsednik GrO SSP-a Ivković tvrdi da je sasvim jasno, da se tumačenjem odredbi Ugovora sa preduzećem Foresting, vrlo lako  može doći do zaključka da to suštinski nije ugovor o poslovno tehničkoj saradnji već da je istim preduzeće “ Agrorazvoj – valjevske doline “faktički prenelo gazdovanje nad šumama Grada Valjeva na preduzeće “Foresting“ !

“Naime, poslovi koji su navedeni u čl. 2 ovog ugovora, a koji su preneti na preduzeće “Foresting“, sadržinski čine gazdovanje nad šumama, shodno odredbi iz čl. 71 Zakona o šumama. Dakle, sasvim je očigledno da šumama u vlasništvu Grada Valjeva od aprila meseca 2021. godine faktički gazduje privatno preduzeće iz Beograda a ne preduzeće čiji je osnivač Grad Valjevo!”rekao je Ivković.

Stranka slobode I pravde stoga je postavila I ni pitanja vezanih za ovakvo postupanje:

1.Da li je preduzeće “ Agrorazvoj – valjevske doline “ imalo saglasnost Grada Valjeva, kao osnivača,za zaključenje ovakvog ugovora sa privatnim preduzećem “Foresting“i da li u tom smislu postoji odluka bilo kog organa lokalne samouprave? Koji je pravni osnov za prenos gazdovanja na šumama Grada Valjeva u nadležnost privatnog preduzeća?

2.Zbog čega je osnovano preduzeća“Agrorazvoj – valjevske doline“ od strane Grada Valjeva ukoliko isto poslovekoji su mu povereni u vezi javne svojine prenosi naprivatna preduzeća? Ima li preduzeće “Agrorazvoj – valjevske doline“ stručni kadar sposoban da se bavi poslom koji mu je poveren ili je njegova uloga da na ovaj način preliva novac građana u privatne džepove?

3.Kakve stručne reference u ovoj oblasti ima preduzeće “Foresting“ obzirom da i oni angažuju treća lica za izradu stručnih programa, i to onih koji predstavljaju njihovu ugovornu obavezu?

4.Zašto ugovor nije zaključen sa Šumarskim fakultetom u Beogradu, kao nespornim autoritetom u ovoj naučnoj oblasti?Uostalom, zbog čega se građani Valjeva drže u zabludi da se ovaj postupak sprovodi u saradnji sa Šumarskim fakultetom u Beogradu imajući u vidu da ne postoji bilo kakav ugovorni odnos sa tom institucijom?

5.Kada je Grad Valjevo usvojio desetogodišnji program gazdovanja šumama pod nazivom “ Osnova gazdovanja šumama grada Valjeva“, na koju, shodno odredbama Zakona o šumama, saglasnost daje Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede? Upravo je na osnovu tog programa moguće pristupiti usvajanju godišnjeg programa gazdovanja šumama,a čija je izrada kaošto možete videti u čl. 2 danas prezentovanog ugovora,već poverena preduzeću “ Foresting“. Na osnovu čega se onda sprovodi ceo ovaj postupak?

6.Obzirom na to da bi projekat seče šume u Parku Pećina nedvosmisleno imao značajan negativni uticaj na životnu sredinu nepoznato je da li iniciran ili sproveden postupak procene uticaja na istu? Da li su odgovarajući planski dokumenti prošli kroz postupak strateške procene uticaja na životnu sredinu? 

7.I na kraju, kada će projekat preduzeća “Foresting“ d.o.o. Beograd biti završen i da li će isti biti prezentovan opštoj i zainteresovanoj javnosti ili gradska vlast zaista misli da će moći samo da uleti sa motornim testerama u Park Pećina i da seče šta joj se prohte?

Ivković tvrdi I da je nesporna  činjenica da je zdravstveno stanje jednog dela stabala u Parku Pećina loše i da je neophodno izvesti određene radove na revitalizaciji istog. Međutim, za to, kako kaže,  postoje određene procedure koje se zasnivaju na odredbama Zakona o šumama, podzakonskim aktima i pravilnicima iz ove oblasti, kojima je ceo ovaj postupak detaljno regulisan i uz to isti mora biti dostupanopštoj i stručnoj javnosti, što ovde očigledno nije slučaj.

“Da li neko u ovom gradu zaista veruje da je ova gradska vlast sposobna da ceo ovaj postupak sprovede u zakonskim okvirima, a da pri tome ne ostanemo bez Parka Pećine, kao jednog od simbola Valjeva? Šta su to oni učinili u prethodnoj deceniji na polju zaštite životne sredine, a da iza njih nije ostao prah i pepeo? Budimo iskreni, za njih nema razlike između revitalizacije najvećeg gradskog parka i krčenja obale u nekom od okolnih sela! Pogledajmo uništene Divčibare, pogledajmo kako navaljuju na obale Gradca, pogledajmo nikad prljaviji grad, to su primeri njihove brige o zdravoj životnoj sredini i prirodi! Poštovani sugrađani, ovo nije političko pitanje već je stvar koja se tiče svakoga od nas, koju ne smemo prepustiti neukim i nesposobnim marginalcima iz gradske vlasti! Šteta koju bi oni oni mogli da učine u Parku Pećina može biti nenadoknadiva i oko toga ne sme biti kompromisa!” poručio je Branko Ivković u ime Stranke slobode I pravde.

28 comments on “SSP: Revitalizacija parka Pećina ili masakr motornom testerom?

 1. Sram vas bilo

  Stabla koja su bolesna i treba da se sklone i posade nova. Sta treba, da se sruse nekom od gradjana na glavu? Sram vas bilo za takvu neozbiljnost i neodgovornost. Na stranu politika.

  Reply
  1. Desa

   Sta ako ne posade nova stabla vec nove zgrade,objekte,restorane?
   Hoces li onda ti imati srama?

   Reply
 2. Analitičar

  I treba to da se uradi, ne sme da se čeka. Obnavljati da ne dođemo u situaciju da sve potruli i da nemamo parka vremenom.

  Reply
 3. Патриота

  Чим видим неког Ђиласовог мени се диже коса на глави. Док сте били демократе растурили сте све чега сте се дохватили, сад сносите одговорност.

  Reply
 4. Stoja

  Koliko znam i koliko me pamćenje služi, dok ste bili na vlasti ništa niste preduzeli po pitanju našeg parka. Da ste se malo bavili parkom Pećina pre 20 godina dok ste bili glavni u našem gradu šteta bi bila mnogo manja i neka stabla bi sačuvali. Ovako vaše blebetanje po pitanju parka nema smisla.

  Reply
  1. Миркс

   Од тих 20 година напредњаци 10 година на власти.

   Reply
 5. Ha ha

  Da su Djilasovi jos na vlasti ovi njegovi bi pustili da nam se drvece srusi na glavu ili bi Ivkovici sve pogoreli na pecenje prasica. 😂😂😂

  Reply
  1. Kontraš Velja

   Čuo sam da Gordan voli moču? 🤗 Ma da li veruješ da ni tekst ne čitam kad nešto Đilasovci saopšte?

   Reply
 6. Анонимни

  Kako bi ovo slatko Ivkovic mladji iscekrkao i oterao da ima za furune i se prasici peku pun gas, a?

  Reply
 7. Bruka ste

  Kako stalno se jave neki „strucnjaci“ loji koce svaki ok projekat koji je za buducnost. Sto se niste Pecinom bavili dok ste bili na vlasti? I manite me tih fora kao niste vi, skoro ste osnovali stranku. Sef vam je vladao desetak godina i nista nije uradio, padalo jedno drvo po drvo, moglo je ubiti, ne daj Boze, nekoga tamo.

  Reply
  1. Desa

   Sva sreca pa vasih 10 godina na vlasti nije vremenski isto kao prethodne vlasti,a i kod vas drvece ne pada.
   Koji si ti …!

   Reply
 8. Bunt

  Ja sa izvinjavam a kad su ovi ljudi bili na vlasti.dokle cete da lazete ovaj narod sns vodozemci,glodari srbije.shvatate li vi da ce ovom doci kraj a sta onda….

  Reply
  1. Da vidim odgovor

   Djilas nije bio na vlasti? To sto je promenio ime stranci, abolira ga od svega loseg sto su cinili dok je vladao sa pajtosima iz demokratske stranke?

   Reply
  2. Bruko

   I sta onda? Sta onda? Sta pretite i kome pretite? Mislite da vam je Djilas na vlasti jos uvek i da mozete sta hocete? Nece vas bre narod i bruka ste!

   Reply
  3. Tačka

   To što je Ivković bio nebitan dok je Đilas bio na vlasti ne menja stvar i to da jeste Đilas odgovoran za lose periode i tačka.

   Reply
 9. Bunt

  Gotovi ste gotovi.beograd ste izgubili.ptedsednicke izbore isto tako da brze bolje kupite patike za trcanje trebace vam sendvicari bolesni…

  Reply
  1. Luzeri ste

   Ti si jedan obican pacenik koji ne sme da dodje na skup u Valjevu kad Djilas drzi, a ovamo pise nesto.

   Reply
 10. Šetač

  A šta ćete sa onim stovaristem građevinskog materijala i koritu Kolubare preko puta parka Pećina, zamislite u Beču preko puta Pratera ovako nešto,koje je veliko ruglo umesto da je i tu deo parka

  Reply
 11. Gospodin EKOLOG

  Prvo Ivkoviću ti se ne razumeš u poslove koji se tiču šumarstva. Pričate o parku kao simbolu Valjeva, a šta ste učinili da ne dođe u katastrofalno stanje kako je sada. Ti i svi ostali iz DS ste vodili grad i niste ništa preduzeli po pitanju parka.Mislim pre svega da mnogo pričate, gotovo ništa ne znate i to sve zarad jeftinih političkih poena. Ja često posećujem park sa svojim prijateljima i drago mi je što Agrorazvoj sa direktorom Kuzmanovićem preduzima sve da park Pećina ima zdrava stabla i bude mesto koje mi, građani Valjeva volimo često sa svojom decom da posetimo.

  Reply
 12. Dva Olia

  Radi li vam još uvek pola stranke u Krušiku? Radi li I dalje Darko Trifunović? Čuva li mu bata i dalje mesto? Koliko me sećanje služi, tu radi i Vladimir Ivković. I njega je njegov bata zaposlio. Stranka gde su ove dve veličine unapred je osuđena na propast.

  Reply
 13. Kratko

  Za botove sns.
  10 godina su vaši na vlasti, ej 10 god pa šta su do sada čekali da parkom?
  Uključite malo mozak, nije teško i mislite makar malo svojom glavom. Biće vam čudno u početku, ali ćete se vremenom navići

  Reply
  1. Desa

   Nemaju oni sta da ukljuce odavno,zapravo,nikad nisu ni imali. Oni sto su imali nesto mozga,odavno su pobegli iz te organizovane grupe neostvarenih,priucenih,nepismenih,bahatih ,osionih likova kojima je ON dao ono sto im ni roditelji ni drustvo ni skola nisu dali,ono sto nisu ni mogli da zamisle da ce „postici“ u svojim zivotima.

   Reply
 14. sin anarhije

  Srbija je bolesna , ljudi su bolesni , sistem je bolestan , idolopoklonstvo velikom vodji je bolesno a vi kukate za bolesnim stablima u parku … glasajte da se ukoni ova bolest , pa onda polako …

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.