Nepoželjni telefonski pozivi

Jedan od rasprostranjenih oblika nepoštene poslovne prakse trgovaca u odnosu sa potrošačima jesu danonoćni telefonski pozivi sa ponudama “basnoslovnih” proizvoda i/ili usluga.

I pored toga što se neke od tih ponuda šalju sa vidljivih telefonskih brojeva, one su za mnoge građane, naročito one starije, nepoželjne i uznemiravajuće, naročito kada se više puta ponavljaju.

Ovaj problem prisutan je već godinama, ali je naročito eskalirao u periodu pandemije opasne bolesti, i to sa tendencijom stalnog povećanja.

U cilju zaštite potrošača od tog oblika nepoštene poslovne prakse trgovaca, udruženja potrošača daju sledećih nekoliko preporuka:

  • Nemojte se odazivati pozivima sa nepoznatog telefonskog broja, ali to nije garancija da vas trgovac neće opet zvati;
  • Odgovorite na poziv i zahvalite se na ponudi, bez upuštanja u opširnu priču;
  • Prijavite nepoželjne pozive operatoru sa kojim imate zaključen ugovor i zahtevajte zaštitu vašeg telefonskog broja. Najčešće je to Telekom Srbija;
  • Raskinite ugovor sa operatorom, ukoliko ne ispuni vaš zahtev za zaštitu od nepoželjnih telefonskih poziva. Ovde je prisutan rizik hoće li eventualno drugi operator biti efikasniji;
  • Bilo čije preteće pozive ili poruke bez odlaganja prijaviti policiji;
  • Zatražite pomoć ili savet udruženja potrošača, ako niste sigurni kako treba postupiti;
  • Budite strpljivi, jer se pre kraja ove godine očekuje novi Zakon o zaštiti potrošača, kojim je predviđen registar “Ne zovi”, kakav već imaju neke države u okruženju.

Naravno, ne treba očekivati da će se ovim preporukama postići potpuna zaštita od nepoželjnih telefonskih poziva, ali svakako će neke potrošače podstaći da u tome i sami budu aktivniji.

Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.