Borci: Država nam brani da štrajkujemo

Udruženje valjevskih boraca izdalo je saopštenje za javnost u kome navode da “Policijska država u Srbiji u 21 veku borcima hoće da zabrani miran demokratski štrajk od 10 učesnika”. Saopštenje prenosimo u celosti:

“Obaveštavamo svu javnost Srbije, borce, ratne vojne invalide, porodice poginulih boraca i sve građane da je Srbija i pojedinci koji je vode postala policijska država iz devedesetih, lopovska iz 2000ih i lažovska i prevarantska iz 2021 godine što se dokazalo sve ove dane štrajka boraca u Valjevu i pokušaja prevare i omalovažavanja povodom razgovora u Vladi Srbije, a potvrdilo se sve posle obaveštenja da prelazimo u Beograd ispred predsedništva i policijskih pretnji da u parku nećeмо moći ispred predsedništva da mirno izrazimo svoje nezadovoljstvo.

U više navrata su nas zvali iz Policijske uprave Stari grad i pitali za sve detalje a potom u zadnjem pozivu uputili su pretnju da nam neće biti dozvoljeno da postavimo šatore ispred predsedništva Srbije već to možemo da uradimo bilo gde u parku.

Tražili smo jasno u skladu sa zakonom o Skupu da nam se izda rešenje da nam brane da mirno i demokratski štrajkujemo i očekujemo tako protiv zakonito rešenje da nam neko zabrani da ostvarimo naše najveće demokratsko pravo štrajk koji je garantantovan Ustavom Republike Srbije i Evropskom konvencijom za ljudska prava i osnovne slobode.

Postavlja se pitanje kako ostvariti svoja uskraćena prava, a jedno od tih je i sklanjanje Spomen obeležja kod železničke stanice i ne postavljanje drugog poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima u ratovima od 1990 godine.

Zakon o javnom skupu kaže:

,,Pojam javnog okupljanja

Član 3

Okupljanjem, u smislu ovog zakona, smatra se okupljanje više od 20 lica radi izražavanja, ostvarivanja i promovisanja državnih, političkih, socijalnih i nacionalnih uverenja i ciljeva, drugih sloboda i prava u demokratskom društvu.

Okupljanjem, u smislu ovog zakona, smatraju se i drugi oblici okupljanja kojima je svrha ostvarivanje verskih, kulturnih, humanitarnih, sportskih, zabavnih i drugih interesa“.

Naši zahtevi su:

1.izrada Spomen obeležja u Beogradu poginulim borcima i umrlim ratnim vojnim invalidima,

2.procesuiranje i otkrivanje građevinske mafije i Valjevu po dobijanju dokumentacije koju posedujemo a štiti ih OJT Valjevo i procesuiranje zaštićenih u OJT Valjevo u zadnje vreme,

3.progon tužilaštva a posebno OJT Valjevo i ZOJT Indire Šulović i ostalih naručioca progona,

4.sudski izvršitelji i globa građana,

5.isplata ratnih dnevnica svima kojima nisu isplaćene u Kolubarskom okrugu,

6.osnivanje kancelarije za boračka pitanja,

7.izmena boračkog zakona, boračke penzije, borački dodatci, overa zdravstvene knjižice

8.zapošljavanje dece poginulih boraca, umrlih ratnih vojnih invalida, ratnih vojnih invalida i bolesnih i socijalno ugroženih boraca i

9.ostalo.

Bradić Ljubomir”

1 comment on “Borci: Država nam brani da štrajkujemo

  1. Djordje

    Gde se izgubio zahtev da predsednik vucic resava reklamacije u gigatronu? I da resi pitanje bradicevog stana

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.