Otvaranje izložbe „Jaletova mitopoetika“

U Modernoj galeriji Valjevo u subotu 22. maja 2021. godine, od 12 časova, biće otvorena za posetioce izložba „Jaletova mitopoetika“. Izložbom je obuhvaćeno 50 crteža Ljubodraga Jankovića Jala, nastalih u periodu od 1965. do 2009. godine. Izložbu prati katalog sa tekstovima autora Dejana Đorića i Dragana Jovanovića Danilova.

 Izložbom „Jaletova mitopoetika“ predstavljeno je umetnikovo višedecenijsko istraživanje antropomorfnih, zoomorfnih i biomorfnih formi. Narativi Jaletovih crteža interpretiraju nasleđe antropoloških i soterioloških mitova. Umetnik reč mit razume kao prikazivanje metafizičkih povezanosti prirode i ljudskog života.

 U prethodnom periodu, posetici Moderne galerije Valjevo su imali priliku da se upoznaju sa delom opusa Ljubodraga Jankovića Jala, u okviru dve samostalne izložbe i više grupnih. Prvom samostalnom izložbom, 1988. godine, predstavljeno je slikarstvo ranog perioda, od 1955. do 1965. godine. Na drugoj samostalnoj izložbi, krajem 2007. godine, prezentovan je  triptih „Pastiri“, u okviru programa „Jedan autor – jedna slika“. Izložbom „Jaletova mitopoetika“ posetioci će imati priliku da steknu uvid u značajan segment stvaralaštva, koji do sada nije izlagan u galeriji. Među brojnim nagradama za životno delo i slikarstvo, izdvajaju se i dve nagrade za crtež – 1981. godine, prva nagrada za crtež na izložbi „Beograd 1982“; 2010. godine, prva nagrada za crtež u kategoriji izvedbe na međunarodnoj izložbi „Osten“, svetska galerija umetnosti na papiru u Skoplju.

Izložba „Jaletova mitopoetika“ traje do 30. jula 2021. godine i može se posetiti tokom radnog vremena galerije: radnim danima i vikendom u periodu od 10 do 18 časova. Utorkom galerija ne radi.

Biografija umetnika

 Ljubodrag Janković Jale rođen je 9. marta 1932. godine u Pirotu. Otac Radomir bio je fabrički radnik u Jagodini, a majka Ružica bila je domaćica. Osnovnu školu i četiri razreda ondašnje niže gimnazije sa malom maturom završio je u Jagodini, svome zavičajnom gradu.

Od 1947. do 1951. godine je pohađao Srednju školu za primenjenu umetnost (odsek grafike) u klasi profesora M.S.Petrova. Potom je 1954. godine diplomirao na Akademiji primenjenih umetnosti (odsek slikarstvo) u klasi profesora Vinka Grdana.

Do 1968. godine bavio se raznim disciplinama iz oblasti primenjene umetnosti, a kao ilustrator sarađivao je sa više izdavačkih kuća. Godine 1962. izabran je za asistenta na Katedri primenjenog slikarstva na Akademiji primenjenih umetnosti u Beogradu, a pet godina kasnije izabran je za docenta (na predmetu Večernji akt).

Član ULUPUDS-a postao je 1957. godine, a u članstvo ULUS-a primljen je 1961. Pored niza samostalnih izložbi, učestvovao je na mnogim kolektivnim izložbama u zemlji i inostranstvu. Predavao je kao redovni profesor (na predmetu Akt) na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu do penzije 1997.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.