Rešenje na pomolu -Upravljač puta možda javno preduzeće

Gašenjem Direkcija 2016. godine u celoj Srbiji, oni koji su bili tehnički i kadrovski opremljeni mogli su da postanu javno preduzeće i da na sebe preuzmu ulogu upravljača puta. Ipak to se u Valjevu nije dogodilo. Postojeća Direkcija je ugašena, a zaposleni su praktično prebačeni u odeljenje za infrastrukturu u sistemu Gradske uprave. Od tada praktično grad nema upravljača puta.

Do čega nas je to dovelo?

Najpraktičnije objašnjeno to znači da u gradu svako može prekopati ulicu u nju položiti i kablove i cevi , a da mu za tako nešto nije potrebna saglasnost. Zakonski gledano saglasnost je potrebna , ali u ovom trenutku kao i u proteklih pet godina nju nema ko da izda jer je to obaveza upravljača puta , što grad opet, nema. Načelnik Gradske uprave Nebojša Petronić kaže da je Grad Valjevo tada umesto da problem reši, otišao korak dalje, tako što je sebe potpuno razvlastio.

„Mnogi gradovi u Srbiji, oni koji nisu imali preduzeća sa odgovarajućom mehanizacijom i kadrovima, preuzeli su na sebe tu ulogu . Zakonski to nije ispravno , ali je to uradila većina gradova jer je rešenje trebalo doneti odmah.  Grad Valjevo je trenutno u jednoj užasnoj situaciji da svako kopa gde hoće, postavlja na ulicu šta hoće. A Grad tada nije ostavio ni najmanju mogućnost da to polje uredi jer je sebe potpuno razvlastio. Neke lokalne samouprave su gašem Direkcija ostavile opis posla bar vezano za tehničke stvari. Ali Valjevo nije“, objašnjava načelnik Petronić.

Pet godina ovakvog stanja i nerešavanja problema dovelo nas je do toga da nam gradske ulice pa i putevi u nadležnosti grada često bivaju razrušeni, a da za to niko ne snosi odgovornost. Petronić kaže da se upravo u ovom trenutku rešava ovaj problem . „Mi sada pokušavamo , da makar jedno vreme, privremeno,  vratimo na lokalnu samoupravu obavezu upravljača puta po ugledu na druge gradove , a da za to vreme privremenog rešenja , donesemo odluku o eventualnom formiranju novog javnog preduzeća ili o čemu već vodimo razgovore, nekom postojećem javnom preduzeću dodelimo ovu ulogu. Ovakvo stanje sada kakvo je, jako je loše. Naravno tu moramo uraditi ozbiljne eleborate, ozbiljna ulaganja jer ne može preduzeće da se bavi tim poslom ako nema odgovarajuću mehanizaciju i odgovarajuće kadrove“, objašnjava Petronić.

U razmatranju su trenutno preduzeća Vidrak i Vodovod jer oni poseduju jedan mali , ali nedovoljan deo mehanizacije .  U JKP Vodovod saznajemo da bi ovo preduzeće rado preuzelo ove poslove , ali ne bez dozvole za zapošljavanje potrebnog inženjerskog kadra i gradjevinaca. Takodje , ovo preduzeće nema dovojno sopstvenih sredstva za kupovinu sve potrebne mehanizacije . U tom slučaju kao i u slučaju Vidraka biće neophodno ulaganje od strane grada.

„Problem je što je grad razvlašćen i mi moramo u roku od mesec dana , najbrže moguće, da realizujemo neke stvari, a da ne govorim da imamo nalog republičke inspekcije da do kraja godine mi te poslove moramo nekom da poverimo. A da bismo poverili trebaju nam odluke i nadležnosti, nadležnosti koje smo sami sebi ukinuli. Valjevo je jedan od retkih gradova koje problem nije rešilo. Ozbiljno razmišljamo o tome da poverimo posao nekom javnom preduzeću. Ulaganja mora biti , nabavke mehanizacije mora biti , to je neminovno“, tvrdi načelik Gradske uprave.

Ukoliko bi u ovom trenutku neko pretrpeo štetu na vozilu ili pak ličnu povredu mogao bi da tuži samo grad jer grad nije ispunio svoju zakonsku obavezu da poveri posao upravljača puta .  Još jedna od posledica koja je usledila zbog ovakvog stanja je i izostanak ucrtavanja svih stvari koje se postavljaju ispod kolovoza . Ako neko može samoinicijativno da prekopava i postavlja kablove i cevi, bez saglasnosti, to praktično znači da niko neće izvršiti ucrtavanje jer i nema informacije šta je uradjeno. To će nas izvesno dovesti u situaciju da prilikom eventualnih rekonstrukcija ili kada problem bude rešen , prilikom izdavanja dozvole za radove zapravo nastati problem jer na tom mestu neće biti praktično moguće izvodjenje radova bez problema, moguće su i havarije.

Gradonačelnik Lazar Gojković kaže da vremena za čekanje više nema. „Situacija je takva  kakva je, a mi moramo vrlo brzo da taj problem rešimo. Intenzivno radimo na tome, i  pre nego što donesemo konačnu odluku moramo znati koje je najbolje moguće rešenje , imati sve pravne i zakonske podloge za tu odluku. Odlaganja i čekanja ne sme više biti. Za koju god opciju da se odlučimo ona će doneti promenu koja će vrlo brzo biti vidljiva . I ove godine , videli ste , budžetom je planirano da se rade ulice , a kad ih uradimo one treba da traju“, navodi Gojković.

***

Grad Valjevo imao je svojevremeno šansu da pribavi mašine , a i kadrove , ali je ta šansa propuštena. Bila je to situacija vezana za preduzeće Valjevo put. Po zakonu, grad pomenuto preduzeće nije mogao da prevede u javno , ali je postojala zakonska mogućnost  da grad kupi preduzeće u stečaju , potom ga ugasi , a imovinom preduzeća raspolaže u pretpostavljenoj formi osnivanja javnog preduzeća. Te 2015. godine tadašnji gradonačelnik Stanko Terzić nije bio zainteresovan za takvu opciju.

blokada ulice 2015-radnici Valjevo puta

“Valjevo put” je svojevremeno kupila madjarska firma “Betonut za 1,75 miliona evra, a kupac se tada obavezao da će u ovo preduzeće investirati najmanje 2,37 miliona evra uz prihvatanje dodatne obaveze socijalnog programa. Kako “Betonut” nije ispunio svoje preuzete obaveze privatizacija je raskinuta. Radnici su dugo štrajkovali I upozoravali da jedno veliko preduzeće praktično nestaje tražeći pomoć od grada kako bi se propadanje zaustavilo , a rad preduzeća nastavio. Grad je ostao nem I nezainteresovan .

13 comments on “Rešenje na pomolu -Upravljač puta možda javno preduzeće

 1. GG

  Ovi ljudi imaju ideju, imaju viziju i plan,
  zato smo te glasali Lazare! Vadi nas iz ove dubioze, vidim da mozes.

  Reply
  1. Кувар

   Данас ти добијаш највећи сендвич. Само напред.

   Reply
 2. super flush royal

  Resenje ni na pomolu! Nakon godina izbegavanja odgovornosti ponovno zamajavanje gradjana sa praznim pricama. Price prolaze, godine prolaze ali rupe i krateri na ulicama ostaju. A odgovornih nema, niti ce ih biti.

  Reply
 3. Slobodan

  I kad se sve pogleda, sve probleme napravili socijalisti. Strasno i dobro je sto nisu vise u vlasti.

  Reply
 4. SNS

  Ovaj problem je i napravljen kada je SNS bio na vlasti!
  Dakle, oni koji prave problem, sada isti ti nude rešenje problema koji su napravili!?

  Reply
 5. Pirlo

  Restoran Rasević u Goriću prekopa sve redom, ne znam da li će neko nekada smeti da stane na put tom gospodinu koji svaku prijavu inspekcijskim službama zataška.

  Reply
 6. Obavesteni

  Uh al se javise botovida hvale. Jos jedno preduzece za partijske botove! Koliko li ce dugo narod ovo trpeti?

  Reply
 7. Predrag Savić

  Botovi (prirodno) ne znaju da je datum “gašenja” Direkcije bio 30.novembar 2016. Kad već hvale ljude sa kojekakvim vizijama, neka bar pohvale i njihove stranačke prijatelje koji su ovaj problem stvorili svojim beslovesnim odlukama. U medjuvremenu, neki drugi partijski kadrovi imali su debele koristi od tog poteza; punih pet godina ne plaćaju naknade za vanredni prevoz iz svojih kamenoloma. Njihovi teški kamioni uništavaju puteve, a da ih to ne košta ni dinara.
  Uskoro će, čujem, neki od njih tužiti Grad što ne održava lokalne puteve, pa se njihovi dragoceni kamioni kvare…

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.