Decenija traženja litijuma u Divcima – Kako to Valjevo nije znalo?

Na sednici Skupštine danas bi trebao i da usledi odgovor na odborničko pitanje Ljubomira Radovića da li grad ima informaciju o nameri eksplotacije litijuma i borata od strane firme Euro Lithium Balkan doo Valjevo? Na sajtu ove firme koja je nastala 2015.godine se čak navodi da će eksploatacija dovesti do boljitka za Valjevo. Da li je neko obavestio Valjevo o tome?

screenshot/sajt Eurolithium

Kako je u dopisu predsednici Skupštine naveo odbornik Radović , istraživanja na teritoriji Divaca u cilju eksploatacije traju već dugo . Naime istraživanja na pomenutoj lokaciji započela je firma Rio Tinto još devedesetih godina da bi ih potom napustila, a istraživanja su nastavljena 2011. godine od strane preduzeća “LithiumLi” I “Euro Lithium” .

Ipak kako se može videti na sajtu firme, sve je preuzela nova kompanija , nijedna od pomenute dve već firma Euro Lithium Balkan Doo Valjevo. Podaci iz Agencije za privredne registre zapravo navode da je firma osnovana 5.5.2015. godine. Ipak uvidom u odluke registratora vidljivo je da je zapravo firma sa sedištem u Divcima samo pravni naslednik firme GeoMin Consulting d.o.o. Beograd-Novi Beograd čiji je direktor Jovan Grubin u više navrata podnosio Agenciji zahteve za izmene što adrese što upise članova društva. Jovan Grubin takodje je bio i direktor firme  „LithiumLi Balkan I “Euro Lithium”.

Preduzeće GeoMin Consulting pored promene sedišta sa Novog Beograda na Savski venac 2019. godine  prestaje  ubrzo I da  postoji , a umesto njega nastaje Euro Lithium Balkan doo Valjevo . Zahtev za promenu osnivačkog akta podnosi Milan Parivodić I uz promenu naziva kao datum osnivanja upisuje se 5.7.2019. godine.  Kao nova adresa upisuju se Divci bb.

Preduzeće je registrovano za eksploataciju minerala, proizvodnju mineralnih đubriva i hemikalija ima pet bankarskih računa a kao zakonski zastupnici navedena su lica : Alexander Palkovsky I Petr Palkovski sa adresom u Kanadi, Vankuver, u čijem je očitom vlasništvu firma EURO LITHIUM INC. Suite 1300-1500 West Georgia Street /, Vancuver. Pored lica iz Kanade direktori su I Dejan Koželj I Pavle Pavlović obojica sa ograničenjima u potpisivanju.

Na sajtu pomenute firme navodi se podatak da je u maju 2020.godine završena preliminarna ekonomska procena I procena mineralnih resursa kojim je dokazana održivost eksploatacije litijuma I borata za Evropu I svet. Takodje , jasno se navodi I da je u januaru ove godine  završena preliminarna studija te I da se 2022 očekuje završetak Studije izvodljivosti. U istom tekstu se čak navodi da će ova eksploatacija poboljšati ekološke, socijalne I finansijske parametre Valjeva.

Kako je moguće da Valjevo to do sada nije znalo?

Cela situacija utoliko je zanimljivija jer se očito istraživanja vrše godinama u katastarskoj opštini Divci koja pripada Gradu Valjevu. Možda će upravo na sednici Skupštine biti dati odgovori na pitanje kako smo došli u situaciju da javnost ne bude obaveštena , a možda ni grad, da neko planira otvaranje kopa u neposrednoj blizini grada? Da li je realno očekivati da bude uradjena bar Studija uticaja na životnu sredinu pre tog kopa? A potom I od kada su Skupštini grada i Gradskom veću ukinuta sva prava po tom pitanju?

15 comments on “Decenija traženja litijuma u Divcima – Kako to Valjevo nije znalo?

  1. Hiram

   Celu priču je otkrila žena koja se zove Tanja i nema nikakve veze sa Lokalnim frontom. Ona je na društvenim mrežama objavila informaciju o istraživanjima koja je otkrila u selu kod Mionice iz kojeg su njeni roditelji. Pronašla je i sajt firme Euro Lithium i objavila ga. Tako da je pravilno reći: Bravo za Tanju!

   Reply
    1. Ivan

     Da nije bilo Tatjane Radić niko ne bi znao za istraživanje litijuma u valjevskom kraju. Ona je na fejsu prva I pokrenula priču o rudniku. To su činjenice, a samoreklamerstvo je već problem Lokalnog fronta. Nije im prvi put.

     Reply
 1. super flush royal

  Sramota!
  Za proteklih 10 godina nijedna gradska vlast nije obavestila gradjane da se vec deceniju vrse ispitivanja na podrucju Valjeva i Mionice. Dok se narod zabavlja Vucicem, DJilasom i ostalim rijaliti programima , nase reke se stavljaju u cevi. Nase sume i zemljista se prodaju a od zagadjenog vazduha ljudi umiru!
  Ima li kraja ludilu ?

  Reply
 2. Анонимни

  Nema, jer smo očigledno lud narod i sve radimo na svoju štetu, a gore pomeduti manipulatori to samo koriste.
  Ovo malo svesnog naroda je razjedinjeno, isfrustrirano i sve mu smeta, ne može da nađe najmanji zajednički faktor okupljanja.
  Čim mu se nešto malo ne svidi odustaje i još gore cepa organizaciju u kojoj je do juče bio…

  Reply
 3. Rio Tinto

  U zadnjih desetak godina grad Valjevo su vodili Zombiji iz sekte SNS, pa
  zato građani pojma nemaju da su Srbija, a samim tim i grad Valjevo
  PRODATI stranim kapitalistima u bescenje, jer su ovi suludi sektaši
  ZADUŽILI ovu jadnu državu toliko da je ona PALA u dužničko ropstvo!!!
  Dakle, ni Glavna uprava grada Valjeva sa oblasnim šerifom na Ubu, NIJE ZNALA
  da strane kompanije BUŠE nesmetano po teritoriji Valjevske opštine, tu neđe
  oko Divaca…
  Jbte, to ni lokalni šerif Divaca, doktor matematike Jokić , ni brat mu Aleksa , nisu
  upućeni da im stranci vrte zemlju burgijama po dvorištu očevine, iako su i oni odani članovi
  vladajuće sekte!!!
  Narodeee, gotovo je s nama, jer, PRODATI smo od strane ovih vladajućih izdajnika!!!

  Reply
 4. sin anarhije

  Sad nema botova da po komandi iz centrale laju , Srbija opustosena i rasprodata od severa do juga samo niko narodu nije saopstio , umesto toga rialiti u kome je djilas glavni glumac a zaposleni u bolnicama istinski mucenici ….

  Reply
 5. Cohen

  Zahvaljujuci ljudima iz Lokalnog Fronta gradjani su saznali za desavanja oko litijuma, aerozagadjenja itd. Da nije tih ljudi, godinama unazad ne bi bilo kriticke misli, gradjanskog aktivizma u Valjevu. Uz malo vecu podrsku gradjana Lokalni Front je zelena politicka platforma buducnosti. Bravo ljudi, svaka cast.

  Reply
 6. Bruce

  Euro Lithium Inc. je firma u vlasnistvu oca i sina in nije akcionarsko drustvo. Ova firma nema nijedno drugo nalaziste, eksploataciju ili kapital. Ne treba je mesati sa Europhean Lithium koja je akcionarsko drustvo i na berzama. Zanimljivo je kakve su reference ove firme i zasto je dozvola za eksploataciju data firmi koja od svega poseduje samo iznamljen kancelarijski prostor u Vancouver.

  Reply
  1. Dragan

   Sve je tacno sto si napisao. Samo, Euro Lithium nema dozvolu za eksploataciju, daleko su oni od toga ali se krecu ka tom cilju (sudeci po onome sto je objavljeno) vec imaju dozvolu za istrazivanje. Ministarstvo rudarstva bi trebalo da se pozabavi time kako vlasnik “istrazuje” vec 10 godina, dok Zakon kaze da je rok za to mnogo kraci? Reference su stvarno neophodne kao i provera da li ima dugovanja ( kao sto se prica po Valjevu i okolini) da li sve izmiruju kako treba, da li postuju sve Zakone u Srbiji? Prirodna bogatstva Srbije kao i pitanje otvaranja rudnika (a time i buducnost naroda na prostoru zapadne Srbije) su predata u ruke jednom coveku, strancu iz Kanade i njegovom sinu?! Ovo je samo u ovakvoj Srbiji moguce.

   Reply
 7. Srboljub

  Nije bitno ko je prvi otkrio ( inace svaka cast). Bitno je zajednicki i slozno delovati da bi se sprecili ovi pokusaji eksploatacije koji vode ekoloskoj katastrofi Valjeva, Loznice i okoline. I to po cenu puta i po cenu pruge ( loznicke) koje bi trebalo da se grade i omoguce laksi prevoz rude.

  Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.