Bez organizovanog dočeka Nove godine

Krizni štab Srbije danas će ponovo razmatrati mere koje su uvedene, ali kako se za sada najavljuje olakšica izvesno neće biti. Epidemiolog Predrag Kon izjavio da je sasvim nerealno planirati doček Nove godine. Grad Valjevo nije ni predvideo organizovani doček 2021. godine.

Organizovanog dočeka Nove godine ovoga puta neće biti ni u jednom gradu Srbije. Već iz rebalansa budžeta bilo je jasno da organizovanog dočeka u Valjevu neće biti  , a za sada se na internetu mogu pronaći organizovane turističke ture koje uključuju i doček uglavnom van Srbije. Najviše ponuda odnosi se na Istanbul, Sarajevo, gradove u Bosni , a tu su i nešto dalje i egzotičnije destinacije poput Dubaia.

Ugostitelji u Beogradu uveliko pružaju mogućnost avansne rezervacije dočeka, a kako prenose nacionalni mediji ukoliko ne bude moguće organizovati doček , avansna uplata biće vraćena.  Ugostitelji u Valjevu tvrde da ni ne razmišljaju o tome jer je radno vreme ugostiteljskih objekata ograničeno, a većina sagovornika veruje da tu promena neće biti naročito ne za najludju noć.

U tom pravcu govorio je i epidemiolog Predrag Kon inače član Kriznog štaba koji je izmedju ostalog rekao :“ “Ljudi žele da ovoga svega nema i to razumem, ali ga ima i nije realno da će nestati do Nove godine i nije realno planirati doček i očekivati da bude bez mera, mere će najverovatnije postojati, da li će biti iste ili čak rigoroznije, videćemo.”

Da li će mere biti rigoroznije biće bliže poznato nakon današnje sednice Kriznog štaba.

Hoteli u Srbiji još uvek ne znaju kako bi doček mogao izgledati pa I da I će ga uopšt moći organizovati I na koji način, ali je na internetu moguće pronaći pojedine reklame hotela U Valjevu gotovo da nema hotela , ali postoje konačišta I mogućnost iznajmljivanja stana na dan .  Kako Vamedia saznaje trenutno vlada veliko interesovanje za njihovo iznajmljivanje baš za novogodišnju noć. Očekuje se I dolazak naših sugradjana iz inostranstva I upravo njihov dolazak trebalo bi da bude jedna od tema na današnjem Kriznom štabu.

Uredba o dopuni Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 jasno definiše zabranu organizovanja svečanosti u zatvorenom prostoru, a po prijavi I na vrata privatnih kuća I stanova bi mogla zakucati policija .

Ukoliko bi dakle neko organizovao proslavu kršio bi zakon, a Kon objašnjava da nadležnost nije u Kriznom štabu:.”Ta promena da se to kvalifikuje drugačije, da je to krivično delo nije u rukama Kriznog štaba”.

Pred nama je najpre najveća slava po broju onih koji je slave, Sv Nikola I izvesno biće onih koji će se oglušiti o preporuke da se sve svečanosti I slavlja obeležavaju samo u krugu porodice. Ali, izvesno najveći broj svečara odlučiće se da ne krši zakon , ne zbog zakona već iz razloga zdravstvene bezbednosti.

Uredba I nadležni su rekli svoje , ali da li će neko Novu godinu pa I slavu obeležiti uz goste , da li će se neko odazvati pozivu za takvu svečanost , lična je odluka svakog pojedinca.

7 comments on “Bez organizovanog dočeka Nove godine

  1. Joja

    Uvek ima onih što im nešto nije jasno . Kakvi hoteli pa ne mogu ni oni , po čemu bi se oni razlikovali?

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.