Kuće pucaju i u Zabrdici od kamenoloma, a svi nenadležni

U valjevskom kraju gotovo da nema kamenoloma koji stvorio probleme meštanima . Borba za sanaciju kuće porodice Jeftić u Zabrdici traje već 6 godina. Za to vreme kuća je sve više oštećena.

Meštani Prijezdića morali su blokadom puta da se izbore za mogućnost dolaska do svojih kuća jer su kamioni koji dolaze do tri kamenoloma potpuno put uništili. Meštanima  Valjevske Loznice pucaju stakla na prozorima, spada crep sa krovova zbog miniranja u obližnjem kamenolomu. U Zabrdici nadomak Valjeva  šest domaćinstava već godinama pokušava da reši problem sa napuklim kućama.

„Još 2014. godine počeli smo da tražimo pomoć, nekog ko bi nas saslušao i bar došao da pogleda u kakvom su stanju naši objekti. Uspeli smo tek toliko da ovde dodje gradjevinski inženjer i napravi zapisnik, konstatuje štetu, a potom su nam u Upravi grada Valjeva rekli da oni nisu nadležni te da moramo sudskim putem da teretimo kamenolom kako bi se problem rešio“, priča Gordana Jeftić koju zatičemo u domaćinstvu Jeftića u Zabrdici.

Dok pokazuje napukle zidove i soklo koje sada već narušava stabilnost objekta Gordana kaže da je kuća novija gradnja. „Ovo je moja porodica gradila sredinom osamdesetih godina i tu živi nas petoro , sin mi je u srednjo školi u Valjevu, suprug radi, a ja sam nezaposlena. Poljoprivredom se bavimo samo koliko za naše potrebe. Da mi ovo sve saniramo to ne možemo. Koliko smo mogli mi smo krpili“, priča Gordana.

Oštećenja na kući vidljiva su sa spoljne strane , ali na žalost i u unutrašnjosti. Velike pukotine više su nego primetne u kuhinji, kupatilu, dnevnoj sobi, hodniku gde je pukla pored zida i podna ploča.

„Pokušali smo da razgovaramo sa kamenolomom , odnosno vlasnicima , to je Šumadija put, ali nisu hteli ni da nas saslušaju. To njih ne zanima. A mi ne tražimo od njih nikakva novac samo da nam pomognu da saniramo kuću , krov nad glavom. Neka oni dovedu svoje ljude , nek oni rade nije problem , samo da nam kuća ostane . Gde ćemo živeti?“, priča Gordana .

Ona navodi da kuća puca usled miniranja u kamenolomu i da ta miniranja oseća nekoliko domaćinstava: „Na početku, pre šest godina svi smo bili složni i zajedno smo krenuli da se borimo, ali su vremenom polako ljudi odustajali . Neki jer vide da je uzaludno, drugi pak jer su se zapsollili u kamenolomu pa ne mogu protiv svoje firme. Neki su i tužili , ali ja nemam informaciju dokle je to stiglo, da li je presudjeno“.

Suprug Dragan zaposlen je u jednom od valjevskih gradjevinskih preduzeća i kaže da je plata neredovna ove godine ,a  da pomoći nema ni odakle . „Grad je nenadležan. Pa dobro, može li grad da bar posreduje da se problem reši? Ako se ne reši , ne znam šta nam je činiti. Da sve prodamo , kome treba kad je situacija takva, niko neće kupiti. Da se selimo? Sa kojim parama? Gde ćemo živeti? Svi nenadležni, pa ko je nadležan?“pita Dragan Jeftić .

Porodica Jeftić živi kao večina srpskih porodica trudeći se da svoje obaveze prema državi i gradu izmiruje na vreme. Ipak zarada nije velika pa za sanaciju kuće ne preostaje novca.

Slučaj porodice Jeftić , ali i drugih gradjana koje kamenolomi ugrožavaju, neminovno otvara brojna pitanja. Neka od njih sasvim sigurno su :

-Ko je nadležan za kontrolu rada kamenoloma? Koliko često se vrši kontrola? Kakvi su pokazatelji izvršenih kontrola?

-Koja je uloga grada Valjeva u izdavanju dozvola za rad istih?

-Da li kamenolomi plaćaju naknadu gradu, republici?

-Za šta se koriste sredstva od naknade?

-Koliko puta su gradske inspekcije izvršile nadzor nad prijavljenim slučajevima devastacije prostora i objekata?

-Šta je rezultat nadzora izuzev zapisnika? 

-Ako gradjani Valjeva plaćaju poreze ima li grad kome se porezi plaćaju ikakvu obavezu prema istim gradjanima?

Odgovore na ova pitanja Vamedia će narednih dana potražiti u Gradskoj upravi.

2 comments on “Kuće pucaju i u Zabrdici od kamenoloma, a svi nenadležni

  1. Kamen struganik

    Kamenolom ne sme da ugrozava stambene objekte!Kada smo mi otvarali kamenolom to je bilo hiljadu komisija i papira. Danas ko pozeli to moze da uradi. Kamenstruganik iz Mionice je jedan i zato je i u Beckoj operi

    Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.