Značaj povezivanja i duh zajedništva

Redovna godišnja skupština Društva školskih bibliotekara Srbije bila je zakazana za 26. jun 2020. godine u Kruševcu, u Centru za stručno usavršavanje. Do zakazanog termina epidemiološka situacija u našoj zemlji naglo se pogoršala usled virusa COVID-19 i mnogi bibliotekari su otkazali svoj dolazak, pa je Skupština održana onlajn.

„Jedan od novih članova Upravnog odbora Društva je Valjevka Slađana Marijanac, školski bibliotekar Valjevske gimnazije“, kaže nova predsednica Društva školskih bibliotekara Srbije Mirjana Radovanović Pejović.

Slađana je predsednica jedne od novih podružnica školskih bibliotekara, Podružnice Kolubarskog okruga DŠBS, a bila je proglašena za pobednika na Konkursu za dodelu nagrade „Eduka – prijatelj škole“ za najbolju školsku biblioteku za 2018. godinu.

„Ideja o osnivanju Podružnice nije nova. O njoj se razgovaralo na sastancima i seminarima za školske bibliotekare. Kolege uviđaju značaj povezivanja u strukovnom udruženju, čime možemo unaprediti poslovanje i biti vidljiviji i snažniji.

„Mi, školski bibliotekari, radimo jedan od najkreativnijih poslova, u kome se stapaju ljubav prema knjigama, deci, znanju i obrazovanju. Radimo sa različitim učenicima, imamo različite diplome, obrazovanje, godine, borimo se za svoju poziciju, sarađujemo sa svim akterima školskog života, i možemo se ugledati na školske bibliotekare Rasinskog okruga“, kaže Ingrid Graorac, novi potpredsednik Društva.

„U svom radu školski bibliotekari nisu dovoljno vidljivi ni priznati, i treba da prepoznaju DŠBS kao svoje udruženje, koje će se truditi da razvije duh zajedništva, kao i da postavi nove temelje za uspostavljanje trajne saradnje među školskim bibliotekarima. Novi Upravni odbor želi da afirmiše i učini vidljivijim rad školskih bibliotekara, koji nisu prepoznati kao stručan i adekvatan kadar u prosvetnom sistemu Srbije, čiji rad može pokrenuti učenike na učenje i istraživanje u ovom vremenu celoživotnog učenja“, dodaje Mirjana Radovanović Pejović.

Zajednički žele da podstaknu i osnaže kolege, školske bibliotekare, da se priključe Društvu školskih bibliotekara Srbije jer samo jedinstvenim nastupom mogu prebroditi svakovrsne teškoće sa kojima se suočavaju prethodnih nekoliko godina, kao i novonastale, usled epidemiološke situacije u svetu.

M. R. Pejović, A.Duković

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.