Kombinovana nastava za djake od septembra

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Darija Kisić-Tepavčević saopštila je da je Krizni štab za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 doneo danas odluku da najmlađi đaci pohađaju nastavu u školi, dok će za starije uzraste biti organizovano kombinovano izvođenje nastave.

Kisić-Tepavčević je posle sednice Kriznog štaba objasnila da će najmlađi đaci pohađati nastavu u školi, uz poštovanje svih mera, među kojima su i principi za smanjenje fizičke mogućnosti prenošenja koronavirusa, a to znači maksimalno razređenje broja đaka.

Prema njenim rečima u jednoj učionici moći će da bude do 15 đaka, koji će sedeti na udaljenosti minimalnoj od 1,5 metara, a biće skraćeni i časovi na 30 minuta.

Ona je rekla da su razmatrani svi aspekti, kako o broju đaka u školama i uzrasti dece, a posebno će se voditi računa i nešto što će se kontinuirano pratiti, a to je aktuelna epidemiološka situacija.

Kisić-Tepavčević je ukazala na to da sada imamo situaciju kada mere prevencije daju efekte i imamo povoljniju epidemiološku situaciju.

U skladu s tim donete su odluke o načinu organizovanja nastave u budućoj školskoj godini. Uradili smo sve da naši najmlađi đaci pohađaju što je moguće više nastavu u samoj školi. To je značajno za njihovo buduće školovanje. Za starije razrede imaćemo različite kombinacije izvođenja nastave, objasnila je Kisić-Tepavčević.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” je najavila da će o tome danas, na konferenciji za novinare u 15 časova, javnost detaljnije informisati ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Mladen Šarčević.

Ona je rekla i da je bitno da se prilikom boravka u školi poštuju sve mere prevencije koje će da smanje rizik na najmanju moguću meru prenošenja infekcije.

Predviđa se i da ceo prvi školski dan u svim školama bude posvećen prevenciji, načinu sprovođenja prevencije i značaju preventivnih mera kao novom obliku ponašanja koji će činiti bezbedan boravak u školama za decu, dodala je ona.

Kisić-Tepavčević je navela i da je maska kao preventivna mera, koja mora da se nosi pravilno, da prekriva nos i usta, bez obzira o kojoj vrsti je reč, nešto sa čim ćemo morati živeti u narednom periodu.

S tim u vezi, ona je ukazala da će i u školskoj sredini nastavnici sve vreme morati da nose masku, a da će za decu biti definsane procedure kada je obavezno nošenje maske i kada se preporučuje uz mogućnost da se maska odloži na određeno mesto.

Kisić-Tepavčević je napomenula da i đaci treba da nose maske od ulaska u školu do svoje klupe, koju neće menjati.

Preporučuje se nošenje maske za sve vreme boravka u školi, ali za đake je moguće da je odlože kada sede u klupama, mada je i tada preporučeno nošenje maske, dodala je Kisić-Tepavčević.

Ona je napomenula i da je plan edukacije u vezi koronavirusa razrađen proteklih nedelja i da je planirano da se objavi u poslednjoj nedelji avgusta.

To nije nešto što je ad hok urađeno, pripremljeni su odgovarajući filmovi, nešto što je najprihvatljivije za decu. Nastojaćemo da bude što više vizuelnog sadržaja na mestima na kojima su đaci, istakla je ona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.