Zaštita potrošača od prevara

Pored svih dobrih strana koje potrošačima pruža tehnološki napredak raznih oblika kupovine na daljinu, on ih izlaže i novim izazovima koje treba da znaju i na koja im ukazuju njihova udruženja.  

Prvi i najveći rizik potrošačima predstavljaju telefonski pozivi, odnosno ponude nepoznatih i neregistrovanih prodavaca, kao i njihovi “profili” na društvenim mrežama. Zloupotrebom mogućnosti elektronskih komunikacija, uz dobro smišljene ponude i reklame, nelegalni trgovci otvaraju svoje profile na društvenim mrežama sa velikim brojem posetilaca, kao što su Tviter, Fejsbuk, Instagram i druge.

Potrošačima u Srbiji poznat je slučaj kada je nekoliko stotina kupaca prevareno preko Fesbuka naručivanjem ortopedskih klompi po ceni od 2.000 dinara, a isporučene su  im obične kineske papuče koje se mogu kupiti za 200 dinara.  Lažni prodavac je otkriven, ali kupci nikada nisu obeštećeni, jer ga nisu tužili.

I pored toga što Tržišna inspekcija u saraddnji sa MUP-om kontroliše prisustvo neregistrovanih trgovaca na elektronskom tržištu, oni nalaze razne načine da dođu do neopreznih potrošača i nanesu im znatnu imovinsku štetu.

Praksa je više puta potvrdila da je za potrošače najbolja zaštita preventiva koja se stiče poznavanjem zakonskih prava. Njihovo osnovno zakonsko pravo je da znaju naziv i adresu trgovca, njegov matični registracioni broj, kao i druge podatke za identifikaciju. Bez tih podataka treba odbiti svaku ponudu koliko god ona delovala privlačno.

 Dodatni problem pri daljinskoj kupovini predstavljaju neki privatni operatori brze pošte koji prilikom isporuke pošiljke naručiocu ne daju račun za plaćenu poštarinu, niti bilo kakvu potvrdu o preuzetoj otkupnini. Potrošači imaju pravo da se u tim situacijama obrate Tržišnoj inspekciji pisanom prijavom ili da zatraže pomoć nekog od svojih udruženja.

            Udruženja ukazuju i na rizike kojima su izloženi posetioci promotivnih skupova na koje su pozvani telefonskim putem. Pre odluke o kupovini ponuđenih proizvoda, odnosno pre zaključivanja ugovora o kupovini, treba proveriti njihovo poreklo, odnosno proizvođača i od slatkorečivih promotera zahtevati garantni list. Takođe potrošači imaju pravo da uz potpisan ugovor dobiju obrazac Izjave za odustanak od kupovine u roku od 14 kalendarskih dana, bez obrazloženja. U vreme prolećnih nabavki robe za ličnu i/ili porodičnu upotrebu i u uslovima preventivnih mera za sprečavanje širenja virusakorona, kada se sve više građana opredeljuje za daljinsku kupovinu, osim mnogih dokazanih prednosti koje taj način kupovine ima, treba znati i rizike, radi preventive i radi većeg zadovoljstva koje svaka dobra kupovina izaziva kod potrošača.

Dragan D. Popović, Udruženje VAPOT

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.