U Valjevu – Reče mi jedan čovek

Već osam dana zvaničnih vesti o tome koliko je lica u Valjevu zaraženo korona virusom nema. Umesto pravih informacija gradjani Valjeva jedino što su mogli da saznaju jeste da je Valjevo žarište virusa I dalje pa I da najveći broj zaraženih dolazi iz Valjeva. Od dana proglašenja vanrednog stanja u Valjevu nije održana nijedna konferencija za novinare. Manipuliše se podacima , a u gradu ovakav način rada nadležnih stvara konfuziju I ozbiljnu zabrinutost.

Čak se I britanska kraljica oglasila I obratila Englezima , što je peti put za 68 godina koliko je na prestolju Engleske, ali se u Valjevu niko ne obraća gradjanima zvanično bez obzira na situaciju.

Epidemiolog Predrag Kon je saopštio podatak da je u Valjevu do sada potvrdjeno 59 slučajeva što čini 3,34% od ukupnog broja zaraženih. Ovaj podatak je zvaničan podatak I prati ga informacija o više od 900 ljudi u izolaciji. Ipak ova informacija je kako je pojasnila dr Darija Kisić Tepavčić od pre dva dana.

Pojedini mediji u Valjevu prema svojim izvorima navode podatke koji se kreću od 87 pa do preko 90 zaraženih osoba I čak 7 umrlih.

Niko pak u Valjevu ne iznosi zvanične podatke pa je I razumljivo da su brojevi koji se pominju različiti. Ali koji su to brojevi koji su pravi, provereni I iza kojih neko može da stane imenom I prezimenom I svojim stručnim I profesionalnim kredibilitetom?

Po zakonu o zaštiti podataka o ličnosti, imena I prezimena pacijenata su zaštićena I u Valjevu niko imena nije ni tražio, ali su zato podaci o potvrdjenim slučajevima korona virusa itekako traženi. Odgovori ne stižu. Umesto toga ostavljen je ogroman prostor za spekulacije I informacije koje se medju gradjanima šire , a počinju uvek sa “Rekla je jedna sestra”, “Rekao mi čovek”.

Iako može zvučati neverovatno  ipak je istinito, u situaciji pandemije virusa kada je svaki gradjanin podjednako u opasnosti od zaraze bez razlike , kada se traži ozbiljan pristup I saradnja medija , u Valjevu se informacije daju za samo dva medija I to dva medija podobna kabinetu gradonačelnika.

To praktično znači da je napravljena I jasna podela gradjana Valjeva , na one koji su podobni da znaju I one koji to nisu , a sve u zavisnosti da li aplaudiraju gradonačelniku ili ne.

Kako u praksi to izgleda najbolje ilustruje podatak da je o  dolasku  ruske I kineske delegacije poziv prosledjen ponovo samo za dva gradonačelnikova medija dok svi ostali nisu bili informisani već je nakon posete izdato šturo saopštenje.  

Zato Valjevo ostaje I dalje žarište virusa I žarište neinformisanja , žarište političkih podela  koje se stavljaju u prvi plan u situaciji pandemije kao bitne. Zato iz Valjeva odlaze samo loše vesti I brojevi, izjave koje se daju pa se potom vredjaju oni koji su ih preneli.

Sad kad je u Valjevu aktuelna vlast uvela sistem : „Reče mi jedan čovek“, gradjanima ne preostaje ništa drugo nego da obrate pažnju koji je to čovek.

Kada je Srbija u pitanju, broj obolelih je 2200, preminulih 58.

8 comments on “U Valjevu – Reče mi jedan čovek

  1. Delija

    Valjevo nema ni sliku ni ton,ovo je dno dna nekulture.Ovakav debilizam nebih očekivao ni u najgoroj diktaturi.Zar niko od tih glavonja nema ni malo stida ,od komsija i kolega .Urušavaju sve vrednosti demokratskog društva i pristojnog ponašanja.Sramota

    Reply
  2. Velja

    Naš Gradonačelnik je katastrofa. Ovo što on radi je ozbiljno krivično delo koje zaslužuje najstrožiju kaznu zatvorom. Valjevci moji najdraži nemojte zaboraviti sve ovo pa im na izborima vratimo. Pošaljimo ih na dno gde i pripadaju. Mada kad pogledam ko im je alternativa još gora me muka uhvati. Ne piše nam se dobro

    Reply
  3. Sin anarhije

    Politikom se u Valjevu godinama bave diletanti , pa i kad sve ovo prodje, opet cemo biti okruzeni diletantima ….

    Reply
  4. Aha

    Bobo je l ti vise jasno?…Strpljenje je vrlina pa cemo sacekati I lokalne izbore…Ovo he strasno.

    Reply
  5. Vladan

    Ne mogu ni da vidim svrhu bilo kakvog obracanja javnosti, kada se ni jedna rec ne postuje i uvek se traze politicki razlozi za to. Da li i u ovim vremenima sve treba da bude politika???

    Reply
    1. Creator

      Naravno da je sve politika , na tv- u su vise veliki vodja , njegova prva sluskinja i ona vojnoministarska karikatura koja nije sluzila vojsku , od strucnjaka kojima je ovo posao pa onda oni prevode reci epidemiologa kako njima odgovara … to samo slep ne vidi …

      Reply

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.