Valjevska bolnica u stanju pripravnosti i za veći broj obolelih

Valjevska bolnica za sada raspolaže dovoljnim brojem zaštitnih maski, rukavica,skafandera i druge opreme. U ustanovi je prema odlukama Vlade i ministarstva zdravlja podignut stepen pripravnosti i za prijem većeg broja obolelih od korona virusa, saznaje Vamedia u Opštoj bolnici Valjevo.

Opšta bolnica u Valjevu  koja inače  pokriva ne samo grad Valjevo već celokupan Kolubarski okrug, oformila je svoj Krizni štab u kome se nalazi čak 20 članova , predstavnika iz svih službi Bolnice i stručnjaka kao što su bakteriolog, infektolog, pneumoftiziolog, kako bi odgovorili na novonastalu situaciju u vezi sa epidemijom korona virusa .

Kako Vamedia saznaje, valjevska bolnica jedna je od retkih koja poseduje pokretni redgen koji je u funkciji dijagnostike ovoga puta isključivo pacijenata kod kojih postoji sumnja na korona virus i smešten je na infektivnom odeljenju. Ostali rendgen aparati takodje su ispravni i koriste se.

U bolnici je obezbedjen dovoljan broj maski, rukavica, skafandera i svih neophodnih sredstava za dezinfekciju . Pored toga što bolnica raspolaže i PM2 maskama , maskama koje se mogu dezinfikovati i koristiti čak do 7 dana , Vamedia saznaje da se u vešeraju valjevske bolnice šiju dodatne maske kako bi se u svakom trenutku odgovorilo na promenu situacije i veći priliv pacijenata.

Upravo iz razloga mogućeg dolaska većeg broja pacijenata, bolnica je u potpunosti obezbedila infektivno odeljenje kao odeljenje izolacije , a pripravni su još neki delovi zgrade kako bi se pravovremeno reagovalo. Pražnjenje bolnice, ukoliko za to bude bilo potrebe, izvodiće se po  fazama, a poslednja četvrta faza, podrazumeva da svih 652 kreveta mogu biti stavljena u funkciju borbe protiv epidemije. U bolnici se nadaju da do ove faze ipak neće doći.

Svi zaposleni u ovoj ustanovi obavezni su da se pridržavaju mera koje podrazumevaju korišćenje neophodne zaštitine opreme u kontaktu sa pacijentima, a njihova dežurstva planiraju se na osnovu protokola od strane ministarstva. U bolnici kažu da je ispoštovana i odluka po kojoj roditelj koji ima dete mladje od 12 godina ne mora raditi pa je broj zaposlenih i smanjen. Kako napominju to je još jedan dodatni razlog da svo osoblje i zaposleni poštuju procedure.

Iako je bolnica opremljena, pripravna i spremna da odgovori i na veći broj pacijenata, kako kažu, najvažnije je da su gradjani spremni da se odgovorno ponašaju. „Redovno pranje ruku, zaštita, izbegavanje kontakata, poštovanje svih naloženih mera i zajedno ćemo se izboriti i sa ovom situacijom“, poručuju sagovornici Vamedie.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.