Na potezu Grad Valjevo

      1 коментар на Na potezu Grad Valjevo

Nakon odluke o uvodjenju vanrednog stanja, na lokalnim samoupravama, pa i na gradu Valjevu da dodnese odluke o gradskom prevozu i radnom vremenu ugostiteljskih objekata.

Detaljne instrukcije o ponašanju gradjana za vreme vanrednog stanja, kako je najavljeno biće poznate nakon sednice Vlade Srbije i biće saopštene u toku dana. Shodno činjenici da po Ustavu država ne može delovati u svakom segmentu zabranama, na lokalnim samoupravama je obaveza donošenja niza odluka sa nivoa njihove nadležnosti.

Grad Beograd već prethodne noći doneo je odluke o gradskom prevozu, ali i radnom vremenu ugostiteljskih objekata pa je za očekivati da takve odluke budu donete i u Valjevu u toku današnjeg dana.

Lokalna samouprava ima mogućnost da gradski prevoz redukuje , odnosno smanji ili ograniči broj linija  čime  bi se uticalo na broj ljudi koji koriste usluge javnog prevoza.

S obzirom da je vreme posta u Valjevu uglavnom nema zakazanih velikih svečanosti poput svadbi, ali zato valjevski restorani imaju zakazane proslave rodjendana, godišnjica ili jubileje preduzeća. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić apelovala je na gradjane da bez obzira na odluku o zabrani okupljanja koja broj lica u zatvrorenom prostoru ograničava na 50, odluku shvate kao najizričitiju preporuku da takvih okupljanja ne bude uopšte. Iz svojih nadležnosti s tim u vezi grad Valjevo može doneti odluku o radnom vremenu ugostiteljskih objekata. Lepo vreme u Valjevu u toku jučerašnjeg dana veliki broj Valjevaca opredelilo je upravo za bašte kafića i restorana, a na koji način će radno vreme biti uredjeno od danas ostaje da se vidi.

Kako je Brnabić izjavila gostujući na RTS-u , bez obzira na želju Vlade da zabrani rad svih prodajnih objekata izuzev onih koji snabdevaju gradjane osnovnim životnim nameirnicima i apoteke, donošenje takve odluke nije Ustavom dozvoljeno. Vlasnici trgovina koje ne prodaju prehrambenu robu mogu doneti samostalne odluke o zatvaranju svojih radnji ukoliko to žele.

Grad Valjevo može u skladu sa nadležnostima doneti i niz drugih odluka, ali one prvenstveno moraju biti utemeljene na odluci o vanrednom stanju, Ustavnim pravima gradjana koja ne podležu suspenzijama ni u vreme vanrednog stanja i postojećim dokumentima o postupanju u slučajevima vanrednog stanja kojima se daju odredjena ovlašćenja , ali i suspenduju postupanja.

1 comment on “Na potezu Grad Valjevo

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.